VIDEO UPDATE TAROM va inlocui aeronavele Airbus 310 cu modele A 320 sau Boeing 737, pana la finele anului

Data publicarii: 30-06-2016 | Economie

Cele doua aeronave Airbus 310 aflate in flota TAROM vor fi inlocuite pana la sfarsitul anului cu doua aparate narrow-body de 180 de locuri, al caror pret este in jur de 5 milioane de dolari, iar cele vechi vor fi valorificate, a declarat, joi, directorul general interimar TAROM, Gabriel Stoe.

"Înlocuirea aeronavelor este o prioritate, fiind și cuprinsă în bugetul acestui an. Odată cu aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al companiei, în nota de fundamentare au fost cuprinse o serie de măsuri concrete. Cele mai importante, credem noi, sunt cele referitoare la flotă. Avem în vedere procesul de înlocuire a celor două aeronave Airbus 310 până la finele acestui an. Am făcut demersurile necesare, suntem în cadrul procesului de luare a deciziilor care, la o companie de stat, față de una privată, durează și este mult mai bine formalizată. Sperăm ca până la finele anului să avem livrate aceste două aeronave'', a afirmat Stoe, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, decizia luată vizează doar tipul de aeronavă, nu și producătorul. Astfel, sunt vizate modelele cu 180 de locuri, narrow-body, respectiv A 320 sau Boeing 737.

"Decizia, să spunem că este oarecum definită. Sunt aeronave cu 180 de locuri narrow-body, care să corespundă flotei și necesităților de trafic. Mă refer la nivelul de încărcare, la rutele operate și la distanța pe care operăm aceste aeronave. Producătorul nu este decis, ci doar tipul de aeronavă, respectiv cele de 180 de locuri. Pot fi A 320 sau Boeing 737'', a precizat șeful TAROM.

Întrucât timpul de livrare a acestor aeronave variază între 4 și 6 luni, acestea vor ajunge în flota TAROM la sfârșitul anului. Stoe a adăugat că prețul noilor aeronave variază între 5,1 și 5,3 milioane de dolari.

"Spun că vor fi livrate până la sfârșitul anului pentru că perioada de pregătire a acestora durează. Ne trebuie o anumită configurație care să se adapteze cerințelor și capabilităților TAROM, astfel că timpul de livrare a acestor aeronave este undeva între patru și șase luni", a explicat acesta.

În ceea ce privește aeronavele vechi Airbus 310, acestea vor fi valorificate fie prin vânzare, fie prin închiriere, modalitatea nefiind încă decisă. Una dintre aeronave este operabilă până la 12 septembrie 2016, iar cealaltă, datorită mentenanței, poate fi folosită până după 31 decembrie, la începutul anului următor.

"Avem în vedere valorificarea celor două aeronave ce vor fi înlocuite. În acest moment nu avem o soluție. Suntem în cadrul elaborării acelei proceduri care va asigura cadrul și transparența necesară pentru valorificare. Trebuie văzute posibilitățile existente pe piață. Oricât ne-am dori să valorificăm, să vindem aceste aeronave, să le închiriem, depinde de ceea ce are piața disponibilitate. Încercăm o valorificare în condiții cât mai bune, dar trebuie să ne adaptăm realităților pieței. Una dintre aeronave este operabilă până la 12 septembrie 2016, iar cealaltă, datorită mentenanței, poate fi folosită până după 31 decembrie, la începutul anului următor", a mai spus Stoe.

El a adăugat că aeronavele vechi nu mai pot zbura cu pasageri, ci doar în regim cargo.

"Dacă cineva dorește să zboare cu ele, poate să o facă în mod real doar în regim cargo", a subliniat oficialul TAROM.

Sursa: Agerpress