Secretarul american al Trezoreriei solicita bancilor europene sa continue curatarea bilanturilor

Data publicarii: 25-07-2016 | Economie

Sistemul bancar european este in ansamblu mai puternic datorita reformelor adoptate in ultimii ani, dar bancile trebuie sa continue sa-si curete bilanturile si sa-si rezolve problemele legate de calitatea activelor, a afirmat, duminica, secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, transmite Reuters.

Declarația a fost făcută la întâlnirea cu omologul său italian, Pier Carlo Padoan, cu ocazia reuniunii miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale ai G20 (grupul celor mai dezvoltate state din lume), care s-a desfășurat în perioada 23-24 iulie în China.

O curățare rapidă a portofoliilor băncilor este o condiție necesară pentru creșterea creditării în țările cu un stoc mare de credite neperformante, susțin analiștii. BCE estimează că 7,1% dintre creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Italia și Grecia se află în cea mai proastă situație.

Italia nu are nicio problemă cu băncile sale, ci face doar unele ajustări în conformitate cu regulile europene, a declarat duminică Pier Carlo Padoan, ca reacție la zvonurile privind problema creditelor neperformante care afectează sectorul bancar din peninsulă.

"Toate țările care sunt îngrijorate ar trebui să se liniștească. Nu există probleme în sectorul bancar italian. Există doar un număr limitat de bănci care au acumulat volume mari de credite neperformante pentru care sunt avute în vedere soluții ce respectă principiile pieței", a declarat oficialul italian la reuniunea G20.

Cu toate acestea, cele peste 700 de instituții care formează sistemul bancar italian au acumulat credite neperformante în valoare de peste 360 de miliarde de euro. Începând din ianuarie și până în prezent, indicele care regrupează acțiunile băncilor italiene, FTSE Italia All-Share Banks, a pierdut peste 55% din valoare.

"Cifrele care circulă cu privire la nivelul creditelor neperformante ale băncilor italiene sunt exagerate", a adăugat Pier Carlo Padoan.

Autoritățile de la Roma încearcă să găsească o soluție pentru a veni în sprijinul băncilor fără, însă, ca intervenția sa să fie considerată de Comisia Europeană drept un ajutor de stat, lucru interzis de legislația comunitară.

G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii și aproape două treimi din populația planetei. G20 reunește Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și statele Uniunii Europene (UE).

Sursa: Agerpress