Paunescu (consilier BNR): Banca Nationala a fost intotdeauna o institutie in care si-au facut loc elitele

Data publicarii: 26-07-2016 | Economie

Elitele si-au facut loc, intotdeauna, in Banca Nationala a Romaniei (BNR), iar Muzeul Tezaurului de la Tismana este rodul unui colectiv de specialisti, a afirmat, marti, Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului BNR, la simpozionul 'Odiseea aurului BNR. Tismana 1944 - 1947', organizat cu ocazia deschiderii oficiale a Muzeului Tezaurului BNR de la Manastirea Tismana.

'Ziua de azi este una cu totul istorică, deoarece se inaugurează un muzeu special, deschis într-o peșteră. Organizarea acestui muzeu, după ce s-a realizat documentarea, a pus multe probleme tehnice. O peșteră cu climat specific, cu iluminat specific și cu o umiditate mare pune probleme exponatelor. Aurul nu suferă la umezeală, dar exponatele cu înscrisuri întâmpină probleme. Banca Națională a fost întotdeauna o instituție în care și-au făcut loc elitele. Acest muzeu este rodul unui colectiv de specialiști, noua generație care s-a constituit în Banca Națională. Am avut un câmp liber de cercetare', a spus Păunescu.

În alt context, oficialul BNR a afirmat că 'România nu are de primit din partea Germaniei 20 de miliarde de euro, cum s-a vehiculat', completând că acestea 'sunt niște povești care nu au o bază reală'.

'România nu are de primit de la Germania 20 de miliarde (de euro — n. r.). Ar fi fost bine să fie așa! Sunt, însă, niște povești care nu au o bază reală', a spus Cristian Păunescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, alături de Mitropolitul Olteniei, Irineu, a participat, marți, la inaugurarea Muzeului Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana, o investiție de aproape două milioane de lei, demarată cu mai bine de trei ani în urmă.

Lucrările propriu-zise au început în luna octombrie a anului 2013, însă au fost întârziate cu doi ani din cauza problemelor cauzate de infiltrațiile cu apă, provenite de la pârâul care curgea la intrarea în mănăstirea Tismana. Ca atare, ulterior, s-a luat decizia de a devia cursul apei, iar lucrările derulate în acest sens au fost destul de complicate.

Muzeul este dotat cu obiecte specifice din perioada 1944 — 1947. Peștera de lângă Mănăstirea Tismana a adăpostit, în acea perioadă, peste 200 de tone de aur, tezaurul fiind ascuns de teamă ca piesele de o valoare inestimabilă să nu ajungă în posesia rușilor.

În data de 25 ianuarie 2007, conducerea BNR ia decizia de a amenaja în peștera de la Mănăstirea Tismana a unui Muzeu al Tezaurului Băncii Naționale a României. Inițiativa Băncii Naționale a avut susținerea părintelui Irineu Ion Popa, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, precum și a sfântului așezământ monahal de la Tismana, stărețit de monahia Antonia Popescu.

Prin intermediul unei Convenții civile parafată în anul 2009, Mitropolia Olteniei a pus la dispoziția BNR, în mod gratuit, terenul aferent construirii accesului în peșteră și peștera propriu-zisă.

În vara anului 2012, prin licitație publică, a fost selectată firma constructoare — 'Impex Lumy Nico'—, iar în august 2013, Primăria orașului Tismana a eliberat autorizația de construire. Ordinul de începere de lucrărilor a fost semnat pe 20 august 2012.

În august 2013, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a participat la depunerea actului de fundație a Muzeului Tezaurului de la Tismana, evenimentul marcând la acea vreme încheierea lucrărilor de infrastructură și de amenajare a peșterii, respectiv demararea procesului de amenajare a amplasamentului.

Proiectul, inițiat de banca centrală în anul 2007, pune în lumină acțiunea cunoscută sub numele de "Operațiunea Neptun" sau "Tismana", desfășurată în anul 1944. Atunci, Banca Națională, în colaborare cu Guvernul, Armata, CFR și Mitropolia Olteniei, a organizat adăpostirea, în secret, a celor 242 de tone de aur din tezaurul BNR, împreună cu trei tone de aur din tezaurul Poloniei, aflat în tranzit prin România. Întreaga cantitate de aur a fost păstrată până în 1947 în peștera din apropierea Mănăstirii Tismana.

Sursa: Agerpress