Guvernatorul BNR, distins cu Ordinul Sf. Nicodim clasa I de catre Mitropolia Olteniei

Data publicarii: 26-07-2016 | Economie

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a primit, marti, din partea mitropolitului Olteniei, Irineu, Ordinul Sf. Nicodim, clasa I, pentru contributia adusa la dezvoltarea Muzeului Tezaurului BNR de la Manastirea Tismana.

'Sfânta Mănăstire Tismana, locul de început, de legare a datinilor și tradițiilor noastre ortodoxe. Cu Sf. Nicodim avem pagini de istorie, din care aflăm cum românul a știut să trăiască pe aceste meleaguri. Tezaurul nostru românesc este cel mai de preț lucru pe care îl are cineva, un popor. Ne este drag vieții noastre. Prin tezaur, o țară are posibilitatea să se dezvolte economic și să-și crească în pace și liniște copiii. Tezaurul de la Tismana este al nostru. Nu este vorba numai despre aur masiv, ci și de alte obiecte scumpe ale țării noastre. Aici, sub peștera Sfântului Nicodim, și-a aflat adăpostul această comoară. Ca urmare a contribuției și implicării domnului guvernator al Băncii Naționale în dezvoltarea Muzeului Tezaurului din peștera aflată sub Mănăstirea Tismana, Mitropolia Olteniei a hotărât acordarea domniei sale a Ordinului Sf. Nicodim clasa I', a afirmat mitropolitul Olteniei, la deschiderea simpozionului 'Odiseea aurului BNR. Tismana 1944 — 1947', organizat, marți, la Tismana.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, alături de mitropolitul Olteniei, Irineu, participă, marți, la inaugurarea Muzeului Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana, o investiție de aproape două milioane de lei, demarată cu mai bine de trei ani în urmă.

Lucrările propriu-zise au început în luna octombrie a anului 2013, însă au fost întârziate cu doi ani din cauza problemelor cauzate de infiltrațiile cu apă, provenite de la pârâul care curgea la intrarea în mănăstirea Tismana. Ca atare, ulterior, s-a luat decizia de a devia cursul apei, iar lucrările derulate în acest sens au fost destul de complicate.

Muzeul este dotat cu obiecte specifice din perioada 1944 — 1947. Peștera de lângă Mănăstirea Tismana a adăpostit, în acea perioadă, peste 200 de tone de aur, tezaurul fiind ascuns de teama ca piesele de o valoare inestimabilă să nu ajungă în posesia rușilor.

În data de 25 ianuarie 2007, conducerea BNR ia decizia de a amenaja în peștera de la Mănăstirea Tismana un Muzeu al Tezaurului Băncii Naționale a României. Inițiativa Băncii Naționale a avut susținerea lui Irineu Ion Popa, Arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei, precum și a sfântului așezământ monahal de la Tismana, stărețit de monahia Antonia Popescu.

Prin intermediul unei Convenții civile parafată în anul 2009, Mitropolia Olteniei a pus la dispoziția BNR, în mod gratuit, terenul aferent construirii accesului în peșteră și peștera propriu-zisă.

În vara anului 2012, prin licitație publică, a fost selectată firma constructoare — 'Impex Lumy Nico' — , iar în august 2013 Primăria orașului Tismana a eliberat autorizația de construire. Ordinul de începere de lucrărilor a fost semnat pe 20 august 2012.

În august 2013, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a participat la depunerea actului de fundație a Muzeului Tezaurului de la Tismana, evenimentul marcând la acea vreme încheierea lucrărilor de infrastructură și de amenajare a peșterii, respectiv demararea procesului de amenajare a amplasamentului.

Proiectul, inițiat de banca centrală în anul 2007, pune în lumină acțiunea cunoscută sub numele de "Operațiunea Neptun" sau "Tismana", desfășurată în anul 1944. Atunci, Banca Națională, în colaborare cu Guvernul, Armata, CFR și Mitropolia Olteniei, a organizat adăpostirea, în secret, a celor 242 de tone de aur din tezaurul BNR, împreună cu trei tone de aur din tezaurul Poloniei, aflat în tranzit prin România. Întreaga cantitate de aur a fost păstrată până în 1947 în peștera din apropierea Mănăstirii Tismana.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: