Vodafone Romania: Acoperirea zonelor albe, un proces anevoios din cauza blocajelor in etapa de obtinere a autorizatiilor de constructie

Data publicarii: 26-07-2016 | Economie

Reprezentantii companiei Vodafone Romania, amendata cu 720.000 de lei de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) pentru neindeplinirea obligatiilor prevazute in licenta castigata in 2012, sustin ca acoperirea asa-numitelor 'zone albe' este un proiect in care operatorul de telefonie mobila investeste in permanenta resurse, dar procesul este unul anevoios din cauza unor blocaje in etapa de obtinere a autorizatiilor de constructie necesare.

"Acoperirea așa-numitelor 'zone albe' este un proiect în care Vodafone România investește în permanență resurse, ca parte din obligațiile ce derivă din deținerea licențelor. Din păcate, procesul este anevoios, din cauză că eforturile de a acoperi aceste zone sunt deseori blocate în diverse etape, cum ar fi cea de obținere a autorizațiilor de construcție necesare", precizează reprezentanții operatorului.

Pe de altă parte, Vodafone România salută recenta modificare a cadrului legal care reglementează infrastructura de telecomunicații, respectiv Legea Infrastructurii nr. 154/2012, care simplifica procedurile pentru obținerea autorizațiilor.

"Vodafone România lucrează în mod constructiv cu autoritățile și salută recenta modificare a cadrului legal care reglementează infrastructura de telecomunicații — și anume Legea Infrastructurii nr. 154/2012—, care simplifică procedurile pentru obținerea autorizațiilor. Vodafone România își exprimă încrederea că noua lege va contribui la creșterea eficienței eforturilor depuse în această direcție", menționează reprezentanții companiei.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a amendat cu 900.000 de lei operatorii de telefonie mobilă Orange, Vodafone și Telekom pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire, cea mai mare amendă, în valoare de 720.000 de lei, fiind aplicată companiei Vodafone.

Potrivit unui comunicat al ANCOM, remis luni AGERPRES, în cadrul licitației de spectru desfășurată în anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) — Cosmote, Orange, RCS&RDS și Vodafone — obligația de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localități nedeservite cu rețele de comunicații mobile de bandă largă, proporțional cu resursele de spectru câștigate.

Astfel, Vodafone și Orange au avut fiecare obligația de a acoperi câte 225 de localități rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localități rurale. Termenul până la care operatorii aveau obligația de a acoperi aceste localități a fost 5 aprilie 2016.

"În urma controalelor ANCOM, s-a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligațiilor de acoperire a 72 de localități din cele care îi reveneau conform licenței obținute. Compania Vodafone a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 720.000 de lei. În cazul Orange România, s-a constatat neîndeplinirea obligațiilor în 12 localități și a fost sancționat cu amendă în valoare de 120.000 de lei. Telekom Romania Mobile Communications nu și-a îndeplinit obligația de acoperire a 6 localități și a fost sancționat cu amenda contravențională în cuantum de 60.000 de lei", se arată în comunicatul ANCOM.

Vodafone România a raportat în trimestrul încheiat la 30 iunie venituri din servicii de 173,9 milioane de euro, în creștere cu 4,2% față de perioada similară a anului precedent, în termeni organici, potrivit rezultatelor financiare ale companiei, date vineri publicității.

Numărul abonaților Vodafone România a ajuns, în perioada de referință, la 9.159.281, în creștere cu 357.691 raportat la aceeași perioadă a anului precedent. Din numărul total de clienți raportat, 8.487.782 sunt utilizatori ai serviciilor mobile.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: