Proiectele de interconexiune a retelelor de transport energie electrica si gaze naturale dintre Moldova si Romania, analizate marti la Chisinau

Data publicarii: 26-07-2016 | Economie

Coordonarea proiectelor de interconexiune a retelelor de transport energie electrica si gaze naturale dintre Republica Moldova si Romania au fost analizate marti, la Chisinau, in cadrul reuniunii Grupului comun de lucru in domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale dintre cele doua tari, a anuntat Ministerul Economiei din Republica Moldova, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Grupul de lucru a fost creat în urma semnării Memorandumului de Înțelegere între guvernele celor două state privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova, semnat la Chișinău în luna mai 2015.

"În cadrul discuțiilor s-au abordat subiecte ce țin de coordonarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre cele două țări, respectiv prelungirea gazoductului Iași — Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova până la Chișinău, iar în România până la Onești. Pe partes de energie electrică s-au discutat acțiunile viitoare privind realizarea primei interconexiuni asincrone, Isaccea — Vulcănești — Chișinău", se arată în comunicat.

În prezent este în curs de realizare studiul de fezabilitate al acestei interconexiuni de energie electrică, realizat de către un consorțiu condus de ISPE.

Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, reuniunea Grupului comun de lucru în domeniul energiei este una foarte importantă pentru autoritățile de la Chișinău, deoarece constituie un pas important în realizarea unui din obiectivele strategice ale Guvernului Republicii Moldova, cel de conectare a sistemului energetic național, prin intermediul României, la sistemul comunitar.

În context, Sorana Baciu, secretar de stat la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a punctat că pentru implementarea proiectelor de interconexiune este necesară elaborarea unui calendar de acțiuni bine determinate, cu termeni concreți și persoane responsabile de realizarea acestora. Cele două părți au subliniat rolul esențial al proiectelor de interconexiune în atingerea obiectivului de consolidare a securității energetice în spațiul est-european, prin diversificarea surselor și a rutelor.

De asemenea, la propunerea Corinei Popescu, secretar de stat la Ministerul Energiei din România, s-a decis constituirea a două grupe de experți pe sectorul gazelor naturale și pe cel al energiei electrice, care se vor ocupa de coordonarea lucrărilor de realizare a proiectelor la nivel tehnic și vor răspunde de componenta investițională.

În cadrul reuniunii, directorii companiilor Moldelectrica și Transelectrica, respectiv Ghenadie Dimov și Toni Teau, au semnat un acord de colaborare în domeniul energiei electrice, care presupune lucrări de investiții pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistență tehnică prin punerea la dispoziție de experți și specialiști de înaltă calificare, etc.

Documentul mai stabilește că CNTEE Transelectrica SA și Moldelectrica vor coopera la implementarea proiectelor privind realizarea lucrărilor complementare complementare interconexiunilor Isaccea — Vulcănești — Chișinău, Iași — Ungheni — Strășeni, Suceava — Bălți precum și la construcția stațiilor back-to-back pentru fiecare linie în parte.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: