Rompetrol: Ne dorim sa rezolvam amiabil diferendul cu statul roman in urmatoarele 3-6 luni

Data publicarii: 27-07-2016 | Economie

KazMunayGas International (fostul Grup Rompetrol) doreste o solutionare amiabila a diferendului cu statul roman in urmatoarele 3-6 luni, insa, daca acest lucru nu va fi posibil, compania se va adresa instantelor internationale, a declarat, miercuri, vicepresedintele KMGI, Azamat Zhangulov, intr-o conferinta de presa.

El a precizat că, pe 22 iulie, compania pe care o reprezintă, KMGI, și grupul-mamă, KazMunayGas NC, au transmis autorităților române o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investițiilor ("Notice of Investment Dispute"), având ca temei prevederile acordurilor semnate de România cu Kazahstan și cu Olanda, precum și prevederile Tratatului Cartei Energiei.

Diferendul de arbitraj privește tratamentul aplicat de autoritățile române investițiilor realizate de KazMunayGas NC și KMG International în subsidiarele din România.

"După ce am transmis notificarea autorităților române, există o perioadă de 3-6 luni pentru a căuta o soluție amiabilă, înainte de a înainta cazul la Curtea de Arbitraj selectată. Sperăm ca această perioadă să fie suficientă pentru a ajunge la un consens și să nu fim nevoiți să trimitem cazul la Curtea de Arbitraj. Ne dorim o soluționare amiabilă", a spus Zhangulov.

Potrivit acestuia, dacă cele două părți nu vor ajunge la o înțelegere, cazul va fi deferit fie Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, fie Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț de la Stockholm.

Zhangulov a adăugat că sechestrul DIICOT existent asupra activelor companiei și faptul că nu pot fi executate anumite tranzacții duc la acumularea unor prejudicii pe care compania va încerca să le recupereze în instanță de la statul român.

"Ceea ce ne dorim este să ne continuăm activitatea în România, să explorăm oportunitățile de business existente în România, să continuăm să plătim taxe la bugetul de stat, care sunt de aproape un miliard de euro anual, precum și să creștem profitul și beneficiile pentru acționarii noștri", a completat oficialul Rompetrol.

Întrebat care ar fi, în opinia sa, soluția ideală pentru rezolvarea acestui diferend cu statul, el a răspuns: "Să se aplice legea".

În ceea ce privește negocierile cu compania chineză CEFC, care dorește să achiziționeze 51% din grupul Rompetrol, Zhangulov a precizat că discuțiile continuă.

"Acum discutăm cu privire la pașii care vor urma, pentru că această tranzacție este foarte importantă pentru compania noastră. Tranzacția stă în picioare și continuă. Trebuie să vedem cum o vom putea face, în ce condiții, dar credem că putem continua. Am stabilit o structură și nu ne dorim să o modificăm", a subliniat vicepreședintele Rompetrol.

Întrebat de ziariști dacă este posibilă o divizare a companiei pentru a continua tranzacția cu compania chineză, Zhangulov a spus că "aceasta este o idee".

Totodată, când i s-a atras atenția că perioada de discuții amiabile cu guvernul se suprapune campaniei electorale, Zhangulov a răspuns că agenda companiei pe care o reprezintă este în afara calendarului politic al României.

"Noi avem obligația față de acționari să ne menținem activele în forma lor și să le dezvoltăm, asta este agenda noastră, care este în afara calendarului politic. Business-ul trebuie să fie separat de politică", a adăugat oficialul companiei petroliere.

Miercuri dimineață, Financial Times a relatat faptul că Rompetrol a demarat acțiunile în justiție împotriva României, după ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, într-un dosar penal ce vizează modul în care aceasta a fost privatizată, întrerupând astfel planurile societății cu privire la vânzarea unui pachet de acțiuni la KMG International, actuala denumire a Rompetrol Group, către o firmă chineză.

Potrivit unei scrisori adresată de avocații KazMunayGas Guvernului României, consultată de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o "notificare de dispută privind investițiile", primul pas într-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj internațional.

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acțiunile KMG International, unde este acționar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Câteva zile mai târziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia și pe bunurile mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II.

"România își utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacție și a renaționaliza activele", se arată în scrisoarea trimisă Guvernului român, citată de publicația britanică.

KazMunayGas respinge acuzațiile formulate de procurorii DIICOT susținând că a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007, la câțiva ani după încheierea privatizării și, de asemenea, a avut aprobarea autorităților române.

"Acest dosar nu are nicio legătură cu noi", a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev.

Potrivit acestuia acțiunile statului român au dus deja la amânarea încheierii tranzacției cu CEFC, din luna octombrie până la finele acestui an. "În aceste condiții, nu este posibilă finalizarea tranzacției", a subliniat Daniyar Berlibayev.

Problemele KazMunayGas cu justiția din România scot în evidență modul în care scăderea prețului la petrol obligă compania petrolieră kazahă să-și revizuiască planurile de expansiune internațională.

KazMunayGas a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007 cu speranța că aceasta va fi parte dintr-o rețea mai mare de active, care să proceseze petrolul provenit de la zăcământul Kashagan. Însă, nouă ani mai târziu, producția la Kashagan nu demarase, iar KazMunayGas a investit aproximativ patru miliarde de dolari în activele din România, care, potrivit tranzacției cu CEFC, sunt evaluate la 1,3 miliarde de dolari.

Potrivit termenilor acordului semnat de KazMunayGas și CEFC, cele două companii au promis că în viitor vor face investiții de trei miliarde de dolari, însă, în prezent, acestea se uită mai degrabă la Georgia și Bulgaria decât la România, a declarat vicepreședintele KMG International, Azamat Zhangulov.

KMG International este o companie care desfășoară operațiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 15 țări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiești — cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905), dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și trei stații de îmbuteliere GPL, șapte depozite.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: