Decizia Curtii Internationale de Arbitraj de la Paris demonstreaza ca Enel si-a indeplinit obligatiile din contractul de privatizare

Data publicarii: 27-07-2016 | Economie

Decizia Curtii Internationale de Arbitraj de la Paris in dosarul sustinut de Societatea de Administrare a Participatiilor din Energie (SAPE), legat de presupuse incalcari ale contractului de privatizare al Electrica Muntenia Sud, demonstreaza ca Enel si-a indeplinit obligatiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investitiile realizate in companiile ce au rezultat, respectiv Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, sustin reprezentantii companiei energetice.

Enel consideră că rezultatul arbitrajului pune capăt unei serii de opinii și speculații ce au fost inițiate de raportul Curții de Conturi din 2012, se arată într-un comunicat al Enel remis, miercuri, AGERPRES.

"Misiunea noastră, în acest moment, este să ne concentrăm pe dezvoltarea companiilor pe care le avem în România. Angajamentul nostru în România rămâne consistent. Astăzi, avem cele mai bune companii de distribuție din țară în ceea ce privește calitatea serviciului și una dintre cele mai inovative companii de furnizare și suntem încrezători în perspectivele de creștere ale afacerilor locale", a declarat Georgios Stassis, country manager Enel Romania.

Arbitrajul a fost declanșat în 2013 de către Electrica (ulterior înlocuită de SAPE), ca urmare a unui raport făcut de Curtea de Conturi cu privire la activitatea Electrica, fiind solicitate peste 900 de milioane de euro drept despăgubiri de către partea română.

Astfel, Curtea de la Paris a respins toate acuzațiile împotriva Enel.

Surse din sectorul energetic au declarat miercuri pentru AGERPRES că statul român a pierdut procesul intentat companiei italiene Enel la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud și trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro.

Statul român, prin SAPE, a cerut despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro și de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud.

Statul a mai pierdut până acum și procesele intentate celorlalți doi investitori care au cumpărat filiale Electrica, respectiv CEZ și E.ON.

"Statul român a demarat acest proces după ce un control al Curții de Conturi din perioada 2012-2013 a relevat faptul că investitorii nu și-au respectat contractele de privatizare. Însă cei de la Curtea de Conturi nu au venit cu dovezi concrete prin care să susțină rapoartele, astfel că statul a pierdut, rând pe rând, procesele cu companiile care au cumpărat filiale Electrica", au explicat sursele menționate.

Sentința potrivit căreia statul a pierdut procesul intentat Enel a fost dată săptămâna trecută, iar SAPE este acum obligată să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro.

"Din cele 24 de capete de cerere formulate în aprilie 2013, 17 au fost respinse, iar restul au fost fie prescrise, fie considerate de competența altor instanțe", au mai spus sursele citate.

În România, compania italiană Enel deține trei foste filiale ale Electrica de distribuție și furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv București, în Banat și în Dobrogea. Filiala Electrica Oltenia a fost cumpărată de cehii de la CEZ, iar cea din Moldova, de nemții de la E.ON.

SAPE este o societate aflată în portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost înființată în anul 2014 ca urmare a divizării parțiale a Electrica înainte de listarea la bursă. Societatea gestionează pachetele minoritare de acțiuni deținute la companiile de distribuție și furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Sursa: Agerpress