FMI, criticat din interior pentru modul in care a gestionat criza datoriilor din zona euro

Data publicarii: Astazi, 28-07-2016 | Economie

Modul in care Fondul Monetar International a gestionat criza datoriilor din zona euro a fost criticat chiar de un organism intern, Biroul Independent de Evaluare (IEO), intr-un raport in care sustine ca Fondul nu a reusit sa identifice amploarea problemelor, a fost super-optimist cu privire la perspectivele de crestere ale economiilor europene care au beneficiat de programe de asistenta si de asemenea a lasat impresia ca trateaza in mod diferit Europa, informeaza BBC.

Criza financiară din 2008 a lăsat statele europene cu datorii enorme și bănci slăbite. Împreună cu Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, FMI a salvat pe rând Grecia, Irlanda și Portugalia. Raportul Biroul Independent de Evaluare se concentrează pe aceste trei programe. Ulterior, FMI a fost implicat într-un al doilea program de asistență pentru Grecia și unul pentru Cipru. În cazul Spaniei și celui de al treilea program de asistență acordat Greciei, FMI nu a contribuit financiar ci doar prin consiliere.

"Modul în care FMI a gestionat criza datoriilor din zona euro a ridicat semne de întrebare cu privire la responsabilitate și transparență, ceea ce a ajutat la crearea unei percepții potrivit căreia FMI a tratat în mod diferit Europa", subliniază raportul Biroului Independent de Evaluare.

Una din concluziile raportului Biroului Independent de Evaluare este că în cazul Greciei și Portugaliei, prognozele de creștere economică ale FMI au fost mult prea optimiste. O evaluare mai realistă ar fi ajutat aceste țări să se pregătească mai bine și ar fi convins statele europene să ofere ajutoare financiare mai generoase.

De asemenea, este criticată decizia FMI din 2010 de a modifica una din regulile sale de aur pentru a permite Greciei să beneficieze de "acces excepțional" la asistență financiară, peste limitele care se aplică în mod normal statelor membre care cer ajutorul Fondului. Potrivit Biroului Independent de Evaluare, în acest caz "procesul de modificare s-a îndepărtat de procesul deliberativ normal al FMI, în cadrul căruia deciziile de o asemenea importanță fac obiectul unui examen atent". Existența unor consultări mai deschise ar fi permis eliminarea oricărei percepții că FMI a cedat, în culise, în fața interesele europene, susține IEO.

În recomandările sale finale, Biroul Independent de Evaluare sfătuiește FMI să-și modifice procedurile pentru a minimaliza posibilitatea intervențiilor politice în analizele sale tehnice.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: