Sepi (Sanitas): Pana luni vom avea draftul de modificare a ordinului care reglementeaza garzile in Romania

Data publicarii: 29-07-2016 | Economie

Propunerea de modificare a Ordinului MS 870/2004 va fi transmisa sindicatelor, urmand ca acestea sa faca propuneri de modificare pana joi, a declarat Marius Sepi, prim-vicepresedinte al Federatiei Sanitas, la iesirea de la discutiile avute la Ministerul Sanatatii pe tema garzilor medicilor.

"Până luni vom avea draftul de modificare a ordinului 870, cel care reglementează gărzile în România, urmând ca până joia viitoare să facem propuneri suplimentare la ceea ce vom primi, iar până în data de 15 august va fi pus pe transparență decizională. Toți medicii care au interes să facă propuneri foarte clare, în așa fel încât să ne atingem acest obiectiv", a spus Marius Sepi.

Acesta a subliniat că se încearcă găsirea unor soluții pentru a nu se ajunge la situația în care nu vor exista medici de gardă.

Pe de altă parte, liderul Sindicatelor Medicilor dr. Ioan Cantacuzino, Florin Chirculescu, consideră că este un punct pozitiv faptul că gărzile se vor lua în calcul la pensie și în specialitate.

"Există un punct pozitiv, respectiv că gărzile se vor lua în calcul la pensie și în specialitate. S-a acceptat principiul că, medical, poate sau nu să lucreze în plus gărzile respective sau să refuze să le lucreze. Din nefericire, nu ne-am întâlnit în ceea ce privește problema financiară a plății și în momentul de față o să primim niște documente luni. Dumnealor au o ofertă care pe noi personal nu ne-a satisfăcut, dar cum se întâmplă în asemenea situații, există disponibilitate la dialog", a afirmat Florin Chirculescu.

Întrebat despre situația din spitale, începând cu data de 1 august, acesta a răspuns că există gărzile obligatorii care mai permit un câștig de timp de circa 5-7 zile, în funcție de câți medici sunt într-o secție, însă speră ca timpul să fie utilizat astfel încât să se detensioneze această situație.

Tot joi, la finalul discuțiilor de la Ministerul Sănătății, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, declara că gărzile suplimentare vor conta ca vechime în muncă și în specialitate, iar medicii care au doar gărzi vor beneficia de concediu."Discuția nu a fost doar să aflăm de data acesta ce mai vor sindicatele. Am avut mai multe discuții anterioare. Am venit cu soluții. Pe partea de Codul Muncii am venit cu niște lucruri care clar ajută. Am explicat astăzi că am rezolvat împreună cu Ministerul Sănătății problema vechimii și mai bine zis a faptului că timpul pe gărzile suplimentare va conta ca vechime în muncă și ca vechime în specialitate. Lucrul acesta nu era clarificat. L-am clarificat împreună, în discuțiile bilaterale, în echipă, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății", a spus Dragoș Pîslaru.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru, s-au întâlnit, joi, la ora 16:00, cu reprezentanții sindicatelor din Sănătate, pentru a discuta pe tema plății gărzilor suplimentare.

Sursa: Agerpress