AOAR: Momentul rectificarii bugetare din august 2016 este extrem de important pentru mediul de afaceri autohton

Data publicarii: Astazi, 29-07-2016 | Economie

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca momentul rectificarii bugetare din august 2016 este unul extrem de important pentru mediul de afaceri autohton, care poate fi sustinut prin masuri ce pot consolida baza de alimentare a bugetului prin plata taxelor si impozitelor de catre firme locale tot mai puternice si mai competitive.

"AOAR susține consecvent necesitatea creșterii cât mai accelerate a competitivității companiilor românești. Măsurile, planurile de acțiune și mai ales fondurile alocate de guverne în ultimii ani pentru stimularea inovării în România au răspuns doar în mică măsură acestui obiectiv. Datele comunicate de INS, privind scăderea activității de inovare în perioada 2012-2014 cât și clasamentele realizate la nivelul UE atestă consecințele negative ale acestor politici publice", se precizează într-un comunicat al AOAR, remis vineri AGERPRES.

AOAR a făcut numeroase demersuri publice vizând valorificarea integrală a fondurilor europene alocate prin Programul Operațional de Competitivitate (POSCCE 2007-2013) printre care reducerea birocrației, a tratamentelor administrative și a corecțiilor tardive ale autorităților implicate în aprobarea, contractarea și plata proiectelor. Un exemplu devenit clasic încă din anul 2015 îl reprezintă, conform membrilor AOAR, aplicarea corecțiilor financiare unor IMM-uri, ca urmare a calificării după 2-3 ani de la finalizarea proiectelor privind nerespectarea de către beneficiari a unor "condiții artificiale" nespecificate clar, nemonitorizate și nesancționate pe parcursul derulării proiectelor.

AOAR solicită ca aceste corecții financiare generatoare de dificultăti mari, îndeosebi firmelor apreciate că pot deveni mai competitive, ca urmare a finanțării lor prin POSCCE 2007-2013, dificultăți ce determină inclusiv deschiderea a sute de procese în instanțele de drept comun, să fie suportate de Statul Român, prin suplimentarea cu această destinație a sumelor prevăzute la rectificarea bugetară din August 2016 pentru Ministerul Economiei. Conform AOAR, în contextul economic și geopolitic actual, toate statele membre UE iau măsuri de sprijinire a mediului de afaceri local, ca un pilon sigur, durabil și stabil în condițiile volatilității piețelor la nivelul UE și mondial.

Reprezentanții AOAR solicită ca din cele 148 milioane de euro prevăzute în Bugetul de Stat și alocate drept ajutoare de stat în anul 2016, minim 48 milioane euro să fie transferate suplimentar Ministerului Economiei pentru creșterea finanțării celor 10 programe destinate susținerii IMM-urilor, alocația bugetară de 160 milioane lei fiind extrem de redusă. Un exemplu în acest sens, spun reprezentanții AOAR, îl constituie succesul programului SRL-D care a realizat, cu o finanțare de aproximativ 25 milioane euro în ultimii 5 ani, crearea a de 10 ori mai multe locuri de muncă decât investițiile susținute prin ajutoare de stat de peste 600 milioane euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: