BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an; inflatia ramane in teritoriu negativ in 2016

Data publicarii: 04-08-2016 | Economie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru acest an si pentru anul viitor, aceasta urmand sa ramana in teritoriu negativ pana la finalul acestui an, in conditiile in care in luna mai se estima o inflatie de 0,6% la finalul lui 2016, a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Scenariul de bază relevă o traiectorie proiectată a ratei anuale a inflației semnificativ mai joasă decât cea previzionată anterior, în contextul persistenței la nivel global și regional a unui nivel scăzut al inflației, de natură să afecteze comportamentul inflației de bază, dinamica prețurilor volatile, dar și cea a prețurilor administrate. Noua prognoză păstrează profilul ascendent, în condițiile presiunilor inflaționiste exercitate de excedentul de cerere agregată și de costurile unitare cu forța de muncă. Astfel, traiectoria prognozată a ratei anuale a inflației înregistrează valori negative până la finele anului 2016, revine apoi în interiorul intervalului țintei pe parcursul anului 2017, rămânând la finalul acestuia sub punctul central al țintei (2,5%—n.r.)", a explicat guvernatorul BNR.

În raportul asupra inflației prezentat în luna mai, BNR estima o inflație de 0,6% pentru finalul acestui an și de 2,7% la sfârșitul lui 2017.

Sursa: Agerpress