Vineri, termen limita de transmitere a ultimei aplicatii de plata intermediara pentru mai multe programe cu fonduri europene

Data publicarii: 05-08-2016 | Economie

Ultima aplicatie de plata intermediara pe cadrul financiar 2007-2013, pentru Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice si Programul Operational Operational Asistenta Tehnica poate fi trimisa la Comisia Europeana si la Autoritatea de audit pana vineri, conform unui document publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

De asemenea, pentru Programul Operațional Sectorial Transport și Programul Operațional Sectorial Mediu data limită este 5 septembrie.

În data de 13 iulie, ministrul Fondurilor Europene declara că data de 5 august a fost stabilită pentru că unele Autorități de Management au spus că au nevoie de mai mult timp.

"A fost o Hotărâre de Guvern pe care am modificat-o, pentru că Autoritățile de Management (AM) stabiliseră în trecut aceste praguri intermediare, ceea ce a fost o idee bună, pentru că au mobilizat oamenii din sistem. Totuși, apropiindu-ne de aceste praguri, pe care nu le-a pus Comisia Europeană, unele AM-uri au zis că mai au nevoie de puțin timp și am extins prin HG aceste deadline-uri. Am extins termenul de trimitere a declarațiilor intermediare. Mai sunt proiecte. 90% din activitatea ministerului, poate mai mult, se axează pe închidere. Cei care ne citesc să înțeleagă că suntem între două bugete europene, închiderea celui trecut, deschiderea celui prezent. Din păcate, a fost o neglijare a pregătirii deschiderii exercițiului financiar 2014 — 2020 pentru că erau foarte multe lucruri de făcut pentru închidere. Mai sunt încă, situația este încă gravă pe unele programe operaționale", a spus Ghinea.

La finalul lunii iunie, rata de absorbție curentă a fondurilor europene a crescut cu 7,49 puncte procentuale, la 76,69% pe cadrul financiar 2007-2013, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene.

Astfel, valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană (CE) era de peste 14,6 miliarde euro, în 30 iunie. În ceea ce privește rata absorbției efective, respectiv rambursările de la CE, aceasta a crescut cu 3,42 puncte procentuale, la 68,47% (13 miliarde euro).

Pe Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice rata de absorbție curentă era de 90,02%, pe Programul Operațional Asistență Tehnică — 97,71%, pe Programul Operațional Sectorial Mediu a crescut la 77,45%, pe Programul Operațional Regional — 83,91%, pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 65,14%, pe Programul Operațional Sectorial Transport — 68,8%, iar pe Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative — 98,66%.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: