Anghel (BVB): Titlurile de stat se pot tranzactiona de vineri pe Bursa; pretul in prima zi de tranzactionare este de 100,57 lei/titlu

Data publicarii: 05-08-2016 | Economie

Titlurile de stat pentru populatie din emisiunea Fidelis Centenar vor fi tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti incepand din data de 5 august 2016, iar detinatorii de titluri le pot tranzactiona la preturile cotate in mod transparent la BVB, in prima zi de listare pretul fiind de 100,57 lei/titlu, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.

"Începând de astăzi, orice român (investitor în titluri de stat—n.r.) care are nevoie de bani înainte de scadența de doi ani a titlurilor de stat emise de MFP va putea să le vândă la prețul stabilit pe Bursă. Astăzi, spre exemplu, prețul este 100,57 lei pentru un titlu (valoarea nominală este de 100 de lei — n.r.). Deci, practic, românii care au cumpărat cu 100 de lei, pentru fiecare titlu primesc 100,57 de lei dacă decid să vândă. Adică o dobândă de 0,57% deja pentru câteva zile de investiție. Cererea dovedește că este un plasament foarte rentabil și o decizie inteligentă a celor care au investit și, cei care nu au investit, sunt convins că vor urmări cu atenție și, la următoarea emisiune, ar putea să capete curaj în urma acestui succes repurtat de a doua emisiune a titlurilor de stat pentru populație", a explicat Lucian Anghel.

Potrivit acestuia, cei care vor dori să cumpere titluri de la Bursă, însă, vor depinde de dorința deținătorilor de a le vinde. "Pentru cai care vor să dețină titluri, ideal ar fi fost să cumpere în perioada de subscriere, pentru că va depinde dacă există persoane care vor să vândă. De asemenea, băncile intermediare probabil că vor asigura o oarecare lichiditate între vânzare și cumpărare", a explicat Lucian Anghel.

Potrivit acestuia, autoritățile au gândit mecanismul pentru ca aceia care au subscris titluri în cadrul ofertei inițiale să aibă posibilitatea să le vândă dacă au nevoie de bani înainte de scadență, nu pentru cei care vor dori să cumpere ulterior perioadei de subscriere, pentru că aceștia au avut timp suficient timp de trei săptămâni.

"Era important ca aceia care vând să aibă unde să vândă, și anume pe Bursă, pentru că aceia care au avut de cumpărat au avut aproape o lună de zile la dispoziție și trebuia să o fructifice", a mai spus Anghel.

Președintele Bursei a spus, însă, că investitorii care vor totuși să cumpere titluri pot plasa ordine la intermediari și, în momentul în care astfel de instrumente apar în piață, le pot cumpăra.

Tranzacționarea titlurilor de stat pe Bursă este, însă, comisionată, dar la băncile din consorțiul de intermediere acesta este limitat la maxim 0,1%. Ceilalți intermediari pot aplica propria politică de comisioane. În plus, dacă titlurile sunt vândute înainte de scadență, se pierde dobânda, integral dacă vânzarea are loc înainte de împlinirea unui an de deținere, sau doar pe un an, dacă se vând în al doilea an de deținere.

Bursa de Valori București urmează să publice și un ghid pentru investitorii în titluri de stat pentru populație.

Titlurile de stat din emisiunea Fidelis Centenar au o valoare nominală de 100 de lei, o dobândă de 2,15% pe an, plătibilă anual, și scadența la doi ani.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat, vineri, că emisiunea de titluri de stat pentru populație a fost suprasubscrisă de peste șapte ori, Ministerul Finanțelor Publice reușind să atragă mai multe de 735 de milioane de lei, în condițiile în care valoarea inițială a emisiunii a fost de 100 de milioane de lei.

În ceea ce privește numărul de investitori, acesta a fost de 20.185, de 16 ori mai mulți față de anul trecut.

Ministerul Finanțelor Publice a emis titluri de stat pentru populație în iunie 2015, pentru prima dată după 10 ani de absență pe această piață. Valoarea emisiunii de anul trecut a fost tot de 100 de milioane de lei, însă valoarea nominală a fost de 1.000 de lei, considerată ulterior prea ridicată. În plus, dobânda a fost stabilită tot la 2,15%, însă în urma unui mecanism care pentru mulți cetățeni a părut a fi complicat. Drept urmare, emisiunea a fost subscrisă doar în proporție de 65%, iar autoritățile au decis să modifice caracteristicile noii emisiuni.

Sursa: Agerpress