Adrian Vasile (DSVSA): Sunt socat de ce am descoperit la un complex alimentar din sectorul 6; este un atentat la siguranta alimentara a cetatenilor

Data publicarii: 05-08-2016 | Economie

Modul in care se desfasoara activitatea la un important complex alimentar de pe Bulevardul Timisoara din sectorul 6 este un atentat la siguranta alimentara a cetatenilor iar autoritatile urmeaza sa dispuna incetarea activitatii, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Adrian Vasile, director adjunct Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti (DSVSA).

Sursa foto: Facebook

"Sunt șocat de ce am descoperit la complexul alimentar din toate punctele de vedere. Acest obiectiv are foarte multe chestiuni de neconformitate care au condus de-a lungul timpului la o interpretare nelegală din partea agenților economici. La fața locului am găsit cu totul altceva decât exista în scripte. Agenții economici dețineau activități de depozitare și declarau activități cu amănuntul ca magazin alimentar, în condițiile în care acel magazin alimentar își desfășoară activitatea într-o hală, într-un stand, fără să aibă condițiile unui punct de lucru. O hală în care temperatura depășea 30 de grade în interior. Vom dispune încetarea activității", spune Adrian Vasile.

Controlul la complexul alimentar de la marginea Capitalei, într-o hală cunoscută de mulți bucureșteni drept 'Ghețăria', a fost efectuat de reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București în parteneriat cu Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR într-un program al ANSVSA.

"Punctual, am descoperit foarte mulți operatori economici care nu respectau cele mai elementare norme de bun simț, de igienă, de condiții sanitar-veterinare prevăzute de lege. Am descoperit produse alterate, intrate în putrefacție chiar unele, produse expirate în cantități semnificative, am descoperit lipsă de trasabilitate, fals în documente, depozitarea unor produse alimentare total neconforme. Chiar nu am reușit să acoperim în acest control toate deficiențele fiind foarte multe neconformități. Am avut foarte multă activitate scriptică și nu am reușit să acoperim în totalitate numărul de operatori pe care trebuia să îi evaluăm', spune Adrian Vasile.

Conform acestuia, mulți au fugit când au văzut controlul efectuat inclusiv cu participarea celor de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR.

"Au abandonat standurile și noi am sigilat standurile și urmează să purcedem la sechestru. Încă nu am centralizat procesele verbale ale tuturor colegilor care au desfășurat astăzi activitatea de control preventiv. Cu siguranță că măsura va fi în primă fază de suspendare a activității, dar o să discutăm și cu proprietarii acestui imobil pentru că aici este un fost complex de hale dezafectate, total neconforme cu activitățile pentru care ei au încheiat contracte cu acești operatori. Mulți dintre ei au fost autorizați în fals și câțiva chiar funcționau împotriva legii nefiind nici măcar autorizați. Acest obiectiv este un atentat la siguranța alimentară a cetățenilor Municipiului București", spune Adrian Vasile.

La complexul alimentar Continent Marine de pe Bulevardul Timișoara sector 6, vin, însă, zilnic, sute de bucureșteni să cumpere produse alimentare pentru că prețurile sunt mai mici decât în alte magazine.

"Dacă trag o concluzie ca cetățean care am văzut prima dată acest complex, pot spune că majoritatea cumpărătorilor în așa-zisele magazine erau oameni în vârstă cu o anumită condiție socială, obligați, probabil, de conjunctură să cumpere produse de proastă calitate și de origine necontrolată. Vor continua controalele la acest complex pentru că aici se desfășoară două tipuri de activități, unele sub o aparentă legalitate, altele cu suspiciune rezonabilă de încălcare a legii în diverse forme. Sunt operatori economici și neautorizați și cu produse expirate și fără trasabilitate, temperaturile din refrigeratoare nu respectau condițiile. Așa considerau că fac economie, probabil", apreciază reprezentantul ANSVSA.

Conform acestuia, aici vin tiruri întregi cu produse însă între documentele de proveniență și documentele de însoțire a mărfii discrepanța este foarte mare.

Potrivit reprezentantului ANSVSA, deși obiectivul a fost închis în urmă cu câțiva ani tocmai din cauza neregulilor constatate, "aceeași companie cu acționariat și patron grec a contestat măsura de închidere și a acționat în instanță, inclusiv la cele internaționale, Direcția Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București'.

Adrian Vasile apreciază, însă, că acum sunt întrunite toate condițiile pentru suspendarea activității.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: