Grigorescu: Am inceput o "Revolutie tacuta in energie", o transparentizare ireversibila pe care o vom institutionaliza in aceste ultime luni

Data publicarii: 05-08-2016 | Economie

Ministerul Energiei a inceput o "Revolutie tacuta" in sectorul energiei, o transparentizare ce va fi institutionalizata in ultimele luni de mandat ale actualului Guvern, a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

"Am început o 'Revoluție tăcută' în energie. Nu o 'Răscoală', cum ne cer multe voci. Suntem un stat de drept și doar infractorii își pot permite să sară legea. Am început o transparentizare ireversibilă pe care o vom instituționaliza în aceste ultime luni. Nu mă aștept să fim lăudați în public pentru acest lucru. Săptămâna asta am publicat primul raport al Corpului de Control al Ministerului Energiei pornit de la o sesizare a Avertizorului de Integritate. A trecut aproape neobservat. Așa cum trec multe dintre schimbările pe care acest Guvern le face. E firesc, pentru că nu suntem în situația în care șobolanii să părăsească corabia de teamă, ci își ascut ghearele și colții pentru perioada grea care urmează. Proiectul 'Transparență în energie' este vital pentru noi. Sper să-i avem alături de noi pe reprezentanții societății civile și împreună să reușim să luăm vălul care ascunde hoțiile și sub care se ascund cei care au distrus cu lăcomie companiile de stat", a scris Grigorescu.

Conform unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Energiei, Victor Grigorescu s-a întâlnit joi cu reprezentanții mai multor organizații non-guvernamentale, care au răspuns invitației lansate de minister în cursul săptămânii trecute. În cadrul întâlnirii au avut loc consultări cu privire la realizarea unei platforme prin care să se realizeze transparentizarea companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Energiei.

Nu există performanță fără integritate. Lipsa de transparență și de integritate duce la potențiale erori sau vulnerabilități. Transparența și responsabilitatea sunt elementele fără de care nu vom putea avea îmbunătățiri notabile în companiile de stat. Administrația publică are resurse, are oameni care vor și pot să se alăture acestui demers, iar aceste resurse nu ar trebui ignorate. Societatea civilă este singura care dă continuitate acestui proces. Cred că un parteneriat este soluția, un parteneriat între cele două entități. Ar trebui să apropiem companiile de bunele practici. Să stabilim un etalon", a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Discuția a avut ca scop identificarea unui plan de măsuri punctuale care să poată fi aplicat în activitatea companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Energiei.

"Cred că viitorul este prevenția, pentru că trebuie să ieșim din zona penalizării. Cred că există o generație de oameni care sunt absolut mai buni. Trebuie să testăm lucrurile în afara zonelor de confort. E o mare bucurie să ne testăm aceste idei cu societatea civilă și să găsim soluții împreună. Ce mi-aș dori de aici este să fim eficienți și să alegem lucrurile care pot fi livrate și care pot să continue', a adăugat ministrul Energiei.

Conform comunicatului, în urma discuțiilor cu reprezentanții societății civile s-au conturat o serie de idei cu privire la principalele teme pe care ar trebui să se axeze în procesul de transparentizare a companiilor de stat.

Principalele sugestii au vizat aplicarea optimă a Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și respectarea ei, aplicarea principiului de date deschise, sau consolidarea poziției consilierului de etică în cadrul companiilor. Cei care au punctat importanța respectării acestei legi au fost reprezentanții Greenpeace.

Un subiect important în cadrul discuțiilor a fost reprezentat și de necesitatea cursurile de pregătire la nivelul angajaților, idee susținută de reprezentanții ONG-ului Freedom House.

Reprezentanții organizațiilor prezente la discuții vor trimite propunerile lor pe segmentul lor de expertiză, urmând ca, în cursul săptămânii viitoare să aibă loc o nouă întâlnire în care să se stabilească un plan concret.

La întâlnirea de joi au participat din partea Ministerului Energiei Diana Codău, directorul de Cabinet al ministrului Energiei, și Dan Ionescu, consilier personal al ministrului Energiei.

Cele opt ONG-uri prezente la discuție au fost: Greenpeace România, Bankwatch România, Societatea Academică Română, Centrul Român de Politici Europene, Centrul Român al Energiei, Transparency, Centrul pentru Inovare Publică și Freedom House.

Sursa: Agerpress