Jiru (MFP): Pretul titlurilor de stat pentru populatie la BVB va fi stabilit de piata in functie de evolutia dobanzilor

Data publicarii: 05-08-2016 | Economie

Pretul titlurilor de stat pentru populatie la Bursa de Valori Bucuresti va fi stabilit de piata, in functie de evolutia dobanzilor interbancare, acesta urmand sa fie peste valoarea nominala daca dobanzile sunt mai mici decat cea a titlurilor (2,15% pe an), sau sub valoarea nominala in caz contrar, a declarat vineri, pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru.

"Prețul va varia pe piață în funcție de fluctuația de dobânzi în piața interbancară. Spre exemplu, titlul de stat este remunerat cu o dobândă de 2,15% și, după jumătate de an, deținătorul îl vinde, iar piața ar fi la 2,5% dobândă, ar avea o pierdere, pentru că cel care va cumpăra titlul (banca — n.r.) trebuie să se împrumute cu 2,5% pentru a plăti titlul", a explicat Jiru.

Pe de altă parte, dacă dobânzile din piață sunt sub 2,15% la momentul vânzării, deținătorul primește mai mult, pentru că cel care îl cumpără își asigură o dobândă mai mare decât cea din piață.

Pe de altă parte, dacă titlurile se vând înainte de împlinirea unui an de deținere, posesorul pierde integral dobânda, iar dacă se vând în al doilea an de deținere se pierde doar dobânda pentru al doilea an.

Totodată, la tranzacționarea pe Bursă, se plătește și un comision, care este limitat la băncile din consorțiul de intermediere la maxim 0,1%. Însă ceilalți intermediari pot aplica propria politică de comisionare.

Titlurile de stat pentru populație din emisiunea Fidelis Centenar sunt tranzacționate pe Bursa de Valori București începând de vineri, 5 august 2016, iar deținătorii de titluri le pot tranzacționa la prețurile cotate în mod transparent la BVB, în prima zi de listare prețul fiind de 100,57 lei/titlu.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat, vineri, că emisiunea de titluri de stat pentru populație a fost suprasubscrisă de peste șapte ori, Ministerul Finanțelor Publice reușind să atragă mai multe de 735 de milioane de lei, în condițiile în care valoarea inițială a emisiunii a fost de 100 de milioane de lei.

Sursa: Agerpress