Negritoiu (ASF) despre succesul titlurilor de stat pentru populatie: Cu o floare nu se face primavara; Bursa trebuie sa fie mai implicata

Data publicarii: 05-08-2016 | Economie

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) trebuie sa se reformeze, sa se implice mai mult in dezvoltarea pietei de capital si sa nu mai astepte doar de la autoritati masuri in acest sens, a declarat vineri presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, cu ocazia lansarii la Bursa a titlurilor de stat pentru populatie din emisiunea Fidelis Centenar.

"Mă bucur că această emisiune nu rămâne singulară și se poate transforma într-un program. Problema noastră este că aceste emisiuni trebuie să se deruleze de la sine și activitatea Bursei de Valori București trebuie să fie o activitate sustenabilă. Nu putem să trăim de la un eveniment la altul. Cu o floare, din păcate, nu se face primăvară. Anul trecut am avut două emisiuni, ambele de succes: a orașului București și emisiunea pilot a Ministerului Finanțelor, anul acesta avem o emisiune de succes. Din acest motiv, cred că este și o ocazie de reflecție. Trebuie să ne gândim până la urmă ce face o activitate sustenabilă", a precizat Mișu Negrițoiu.

Potrivit acestuia, instituțiile statului au contribuit semnificativ în ultimii ani la eliminarea barierelor de pe piața de capital și la creșterea tranzacțiilor, însă și Bursa trebuie să urmeze un program de reforme.

"De trei ani, BVB a inițiat diverse acțiuni de reformă în afara Bursei. Guvernul precedent și acest Guvern au sprijinit reforma pieței de capital, ASF inclusiv, și suntem la sfârșitul uni ciclu. Am început cu faimoasa lege a celor opt bariere, am continuat cu simplificare tranzacțiilor pe piața de capital, am redus cât am putut cheltuielile. Practic, ASF acum se duce spre zero, cu tot ce presupune contribuții din tranzacții. Am făcut comisionul zero pentru market makeri, am reglementat tot ce s-a putut reglementa la Bursă, inclusiv vânzarea în lipsă. Guvernul a contribuit cu emisiuni, dar nu putem la nesfârșit să arătăm cu degetul spre alții și să așteptăm o emisiune Hidroelectrica sau alta pentru a relansa activitatea pe piața de capital. Ne-am propus un obiectiv, atingerea stadiului de piață emergentă. Cred și invit acționarii, Consiliul BVB, conducerea executivă, să se gândească totuși și la un program de reformare a Bursei, instituțional vorbind, pentru că nu mai are ce să aștepte de la ceilalți", a subliniat președintele ASF.

În opinia sa, Bursa trebuie să revizuiască o serie de aspecte precum direcția proprie, obiectivele, sistemul de guvernanță, dar și platforma de costuri.

"De acord, am făcut zero (comisionul — n.r.) la emisiunea de stat, dar sunt multe costuri diferențiate, multe costuri preferențiale, sunt prea multe privilegii pentru membrii Bursei față de ceilalți, sunt programe de marketing care trebuie activate, trebuie road-shouri pentru emisiuni de obligațiuni de stat, municipale, trebuie roadshow-uri pentru emisiuni de acțiuni. Avem o analiză pe care o facem cu privire la costurile unei emisiuni de obligațiuni și de acțiuni. De aceea Bursa trebuie să fie mult mai implicată", a mai spus Negrițoiu.

Sursa: Agerpress