Tudorache (Ministerul Comunicatiilor): Circa 600 de localitati vor avea internet broadband pana la finele anului, prin Ro-Net

Data publicarii: 08-08-2016 | Economie

Aproximativ 600 de localitati din mediul rural din cele 783 vor beneficia pana la finele acestui an de internet in banda larga, prin intermediul proiectului Ro-Net, a declarat, luni, intr-un briefing de presa, Dragos Tudorache, ministrul interimar al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.

Oficialul a precizat, totodată, că în cazul celorlalte localități se va încerca finalizarea lucrărilor pe alt proiect dedicat Rețelei de Noua Generație, pentru care există un buget de 100 de milioane de euro, pe noul exercițiu financiar 2014 — 2020.

"Proiectul Ro-Net nu a fost în una din cele mai bune situații la preluarea mandatului noului Guvern. Proiectul a fost fazat la un moment dat. Primele 99 de localități au fost predate pe vechiul ciclu financiar, iar restul urmează să fie finalizat pe noul exercițiu financiar. Partea bună este că, fiind fazat pe ciclul financiar 2014 — 2020, localitățile care nu vor fi finalizate până la perioada limită, respectiv 23 decembrie 2016, pentru a evita corecțiile pe acest proiect, le vom deduce din bugetul proiectului și le vom include în Rețeaua de Noua Generație", a explicat Tudorache.

Potrivit ministrului, până la finele acestui an, ar urma ca lucrările în proiectul Ro-Net să fie încheiate pentru aproximativ 600 de localități.

"La ora actuală, pot să vă spun că, până la sfârșitul acestui an, se vor finaliza lucrările în circa 600 de localități din mediul rural. Obiectivul nostru este să maximizăm lucrările pentru a evita corecții de la Comisia Europeană. Un interes obiectiv pe care statul îl are este că avem nevoie, ca țară, să acoperim zonele albe, fără internet. Am purtat deja discuții cu Comisia Europeană, suntem optimiști că putem include restul de localități nefinalizate din Ro-Net în Rețeaua de Nouă Generație", a spus Dragoș Tudorache.

RO-NET este un proiect major finanțat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect și împărțirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanțarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, 'RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate ca 'zone albe' iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice'.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: