MCPDC: Companiile din subordinea Ministerelor Economiei, Transporturilor si Energiei respecta sub 50% indicatori de transparenta

Data publicarii: 09-08-2016 | Economie

Toate cele 107 companii din subordinea sau aflate in coordonarea Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), a Ministerului Transporturilor (MT) si a Ministerului Energiei (ME) au aplicat mai putin de jumatate din cei 20 de indicatori dupa care Guvernul actual si-a asumat evaluarea transparentei in executivul central si local.

Într-un comunicat al Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic remis marți AGERPRES se arată că a fost finalizată recent o analiză a gradului în care companiile cu capital unic/majoritar de stat aflate sub autoritatea sau în coordonarea MECRMA, MT și ME participă la procesul de creștere a transparenței în administrație.

Potrivit comunicatului, deși "per ansamblu" se vede "un progres la nivelul transparenței" acestor companii față de momentul creării MCPDC și "o preocupare continuă pentru afișarea de cât mai multe informații" (...), "lipsesc o serie de indicatori relevanți precum: centralizatorul contractelor de achiziții mai mari de 5.000 euro în cazul Ministerului Energiei, Rapoartele de implementare asupra Legii nr. 544/ 2001 privind liberul acces la informații sau Organigramele cu evidențierea numelor persoanelor având funcții de conducere la Ministerul Transporturilor".

În comunicatul MCPDC sunt enumerate și companiile unde au fost constatate cele mai serioase "carențe de transparență": la "Societatea Națională 'Plafar' — S.A. București, din subordinea MECRMA, doar 10% indicatori după care Guvernul măsoară transparența au fost respectați /publicați din oficiu; Societatea Națională a Căilor Ferate Române — SNCFR — SA, din subordinea Ministerului Transporturilor nu are pagină de internet, în pofida bugetului consistent al Societății; Institutul de Cercetări Științifice și Proiectări Mine pe Lignit SA din coordonarea Ministerului Energiei — 15% grad de conformare cu toți indicatorii de transparență pe care îi urmărim; Termoelectrica S.A, aflată în coordonarea Ministerului Energiei — 20%".

În ce privește situația la nivelul Ministerului Economiei, din analiza MCPDC reiese că "din cele 70 de companii (...) aflate sub autoritatea/ în coordonarea MECRMA, aproximativ 40% nu au pagină de internet sau sunt în insolvență, 27% nu respectă structura prevăzută de Memorandumul MCPDC/ CPM".

"Din comunicarea directă cu aceștia rezultă diverse motive, între care lipsa de informație pe subiect sau tergiversarea unei decizii. Ținem să remarcăm faptul că deciziile privind transparența, acolo unde a existat o voință evidentă, au putut fi totuși implementate, chiar dacă nu în totalitate. Societatea Națională a Apelor Minerale — S.A. (65%) sau Societatea Comercială de Conservare și Închidere a Minelor 'Conversmin' — S.A. București (60%) reprezintă doar două exemple, dar sunt și altele", precizează sursa citată.

La Ministerul Transporturilor , "toate cele 20 companii cu capital unic/ majoritar de stat din subordine aplică puțin peste 30% din cerințele Memorandumului MCPDC/ CPM".

"Societatea Națională a Căilor Ferate Române — SNCFR S.A. și S.C. Maritime Trading Centre Television S.A. Constanța nu au pagină de internet. Din analiză constatăm că există și companii cum ar fi Societatea Comercială de Transport cu Metroul București "METROREX" — S.A., care a depus eforturi în sensul celor făcute de echipa guvernamentală, ajungând la o medie de conformare de 80% prin publicarea datelor reprezentând indicatori de măsurare a transparenței. Ceea ce arată că cerințele noastre nu sunt nerealizabile", subliniază MCPDC.

De asemenea, "cele 17 de companii cu capital unic/ majoritar de stat aflate în subordinea Ministerului Energiei aplică aproximativ 45% din toți indicatori de transparență, 28% dintre acestea nu au pagină de internet".

"Reținem și companii cum ar fi Complexul Energetic Hunedoara SA sau Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului S.A. cu un grad de conformare de 70%", se arată în comunicat.

MCPDC mai arată că "șapte companii din 119 din subordinea/ coordonarea celor trei ministere" (...) "sunt listate la bursă, ceea ce le aduce acestora un grad sporit de conformare cu regulile transparenței", dar că "transparența lor este orientată însă, mai degrabă, pe satisfacerea nevoilor potențialilor investitori/ a unui public de specialitate mai mult decât celor ale cetățenilor — beneficiari ai serviciilor pe care le prestează".

"Facem un apel către acești operatori economici cu patrimoniu/ capital integral sau majoritar de stat aflați în subordinea ministerelor să-și adapteze politica de comunicare și afișare a informațiilor de interes public. La rândul nostru vom aduce adaptări prevederilor Memorandumului în ceea ce îi privește după cunoașterea în detaliu a situației naționale", precizează MCPDC.

În comunicat se mai arată că, după aprobarea în Guvern, în luna martie anul curent, a Memorandumului privind Creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public, MCPDC a verificat, "caz cu caz, 208 de entități guvernamentale (ministere și structuri din subordinea acestora)".

"În cursul acestei săptămâni, MPCDC va comunica situația ultimelor entități (...) monitorizate, urmând ca în perioada următoare, până la 1 septembrie, să se concentreze pentru aplicarea de măsuri. MCPDC va propune Cabinetului o serie de măsuri care să remedieze, în mod ferm și rapid, situația restanțelor constatate", se adaugă în comunicat.

MCPDC precizează că monitorizează, la nivelul fiecărui minister/ instituție din subordine/ companie, după caz, un număr total de 20 indicatori (derivând din textul Legii nr. 544/ 2001 sau din angajamentele ale Guvernului bazate pe semnalele societății civile).

Sursa: Agerpress