Anca Dragu: Rectificarea bugetara are in vedere o crestere de venituri de 3,38 de miliarde de lei

Data publicarii: 10-08-2016 | Economie

Rectificarea bugetara are in vedere o crestere de venituri de 3,38 miliarde de lei, din care un plus la impozitul pe profit de 1,53 de miliarde de lei, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

* Guvernul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2016

"Avem o creștere de venituri de 3,38 miliarde de lei. În special avem un plus la impozitul pe profit de 1,53 miliarde de lei, impozitul pe venituri — un plus de 897 de milioane de lei. La TVA avem un plus de 856 de milioane de lei și la accize de 180 de milioane de lei. Venituri nefiscale, de asemenea, avem un plus de 1,105 miliarde de lei. Avem și o rectificare de venituri cu minus la contribuții de asigurări sociale de stat. Avem venituri sub program de un pic peste un miliard de lei. Deci, cam aceasta este sursa de venituri", a subliniat Anca Dragu, la Palatul Victoria.

Ministrul Finanțelor a menționat că sunt o serie de venituri redistribuite în interiorul proiectelor de investiții de la fiecare ordonator de credite.

"Ministerul Transporturilor are o amânare la finanțare de 383 de milioane de lei. Are o redistribuire a sumei de 360 de milioane în interiorul propriei anvelope bugetare în favoarea finanțării mai multor proiecte. Astfel, 200 de milioane pentru întreținerea infrastructurii rutiere, 100 de milioane de lei pentru decontarea facilităților și gratuităților și circa 46 de milioane de lei proiecte de investiții finanțare din fonduri nerambursabile, iar 17 milioane de lei pentru spitalele din subordinea Ministerului Transporturilor", susține Anca Dragu.

De asemenea, oficialul MFP a anunțat că nu au fost prevăzuți bani pentru aeronava prezidențială deoarece nu există cadrul legal până când nu va exista și o decizie a comisiei interministeriale care lucrează la acest subiect, iar în ceea ce privește Administrația Prezidențială nu au fost majorate veniturile.

Potrivit sursei citate, pentru finanțarea Cultelor există o suplimentare de 50 de milioane de lei, acestea fiind în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). Din această sumă, 10 milioane de lei vor merge la creșteri salariale pentru personalul clerical, ca urmare a majorărilor salariale ce au avut loc, personalul clerical fiind plătit printr-o corelare de grilă cu cea a profesorilor. Anca Dragu a mai spus că nu există sume cu destinație exactă pentru Catedrala Mântuirii Neamului, decizia fiind luată de SGG.

În context, oficial MFP a explicat că rectificarea bugetară a avut la bază patru principii, respectiv: menținerea deficitului bugetar la nivelul de 2,8% din PIB în termeni cash și 2,9% din PIB potrivit metodologiei ESA 2010; asigurarea fondurile necesare continuării proiectelor de investiții, fiind puse la dispoziție sume la nivelul necesarului de lucrări ce se pot efectua până la finalul anului; alocarea de fonduri suplimentare pentru Sănătate și Învățământ; asigurarea fondurilor necesare aplicării de măsuri legislative adoptate în cursul anului curent.

Nu în ultimul rând, ministrul Finanțelor a subliniat că rectificarea bugetară include suma de 5 milioane de euro pentru achiziția operei de artă "Cumințenia Pământului".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: