Irimescu: Fermierii care au avut posibilitatea de a iriga si nu au facut-o nu vor primi despagubiri

Data publicarii: 14-08-2016 | Economie

Fermierii care nu si-au irigat culturile, desi au avut aceasta posibilitate, nu vor primi despagubiri pentru suprafetele distruse de seceta, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"În zonele unde fermierii au avut posibilitatea de a iriga și nu au făcut-o, nu vor primi despăgubiri, chiar dacă vor înregistra pagube din cauza secetei. Noi am băgat apă pe canale pentru 385.000 de hectare și s-au irigat în jur de 136.000 de hectare. Am alocat 30 de milioane de lei pentru un minimis prin care subvenționăm energia electrică, astfel încât apa utilizată pentru irigații să fie mai ieftină, dar fermierii se plâng că și Apele Române le percep un preț mare pe apa în sine", a precizat Irimescu.

Din raportările primite până în prezent la MADR reiese că seceta "a pârjolit" circa 350.000 de hectare cultivate în special cu porumb și floarea soarelui, iar zonele cele mai calamitate sunt cele din sudul țării și nordul Moldovei.

"Am primit informații că ar fi 350.000 de hectare calamitate, dar e foarte posibil ca suprafețele să mai crească. Se fac evaluări de către comisiile constituite pe lângă prefecturi în funcție de cât calamitate sunt culturile, de 30%, 50% sau 70%, pe urmă se centralizează și vedem cum vom acorda despăgubirile", a spus ministrul Agriculturii.

În ceea ce privește achitarea subvențiilor în zootehnie, șeful MADR a subliniat că până la data de 15 august vor fi plătiți peste 95% dintre fermieri, deși au existat ceva probleme legate de funcționarea softului în cazul plăților la taurine.

"Chiar dacă a apărut o problemă pe soft, care s-a blocat atunci când s-a dat drumul la partea de taurine, conducerea APIA a luat decizia de a lucra în aceste zile astfel încât până la data de 15 august să fie plătiți 95% dintre fermieri și să rămână doar cei cu probleme", a menționat Irimescu.

De asemenea, ministrul Agriculturii susține că achitarea subvențiilor aferente anului 2015 s-ar putea finaliza până la sfârșitul lunii august pentru aproape toți beneficiarii, deși "mai sunt unele cazuri mai complicate unde fermierii spun că au fost sfătuiți prost de angajații APIA când au completat cererea și aici trebuie să vedem cum vom rezolva aceste situații".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: