Situatia economica in Turcia este stabila si investitiile continua, sustine ministrul Dezvoltarii din Turcia

Data publicarii: 17-08-2016 | Economie

Situatia macroeconomica a Turciei este stabila, soldul investitiilor straine este pozitiv, iar retrogradarea tarii de catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's nu are fundamente economice, a declarat miercuri ministrul Dezvoltarii din Turcia, Lütfi Elvan, aflat intr-o vizita oficiala la Bucuresti.

"Indicatorii macroeconomici ai Turciei sunt stabili, investițiile continuă, crearea de locuri de muncă de asemenea. În acest moment nu sunt probleme economice în Turcia, situația economică este una stabilă", a explicat oficialul turc.

Ministrul Dezvoltării din Turcia a oferit, în cadrul unei conferințe de presă, informații cu privire la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, care au fost implicațiile la nivel național dar și internațional și care este situația în prezent.

El a precizat că a avut, miercuri, o întâlnire și cu vicepremierul român, Costin Borc, în care a mulțumit autorităților din România pentru poziția pe care au avut-o pentru susținerea democrației din Turcia și a statului turc încă din momentul producerii tentativei de lovitură de stat.

Oficialul turc a ținut să precizeze că poporul nu este divizat, că sprijină democrația și că nu este afectat de instaurarea stării de urgență timp de trei luni, în care cei care au participat la puci urmează să fie eliminați complet din structurile în care activează.

În plus, ministrul turc a explicat că economia nu a fost afectată de acest puci, fapt demonstrat de indicatorii macroeconomici.

Reprezentantul guvernului de la Ankara a anunțat că investițiile străine în Turcia au înregistrat un sold pozitiv de 116 milioane de dolari după tentativa de lovitură de stat, iar lira turcească a scăzut cu doar 2% în urma acestui eveniment (prin comparație, în septembrie 2015, când Fed a anunțat creșterea dobânzii, lira s-a depreciat cu 10%).

În plus, deficitul bugetar este puțin peste 1% din PIB, în scădere de la 4,5% în 2015, în condițiile în care limita impusă de criteriile de la Maastricht este de 3% din PIB, a mai adăugat oficialul turc.

Totodată, numărul de locuri de muncă nou create a depășit un milion în ultimul an, iar economia este prognozată să crească cu peste 4% în acest an.

Mai mult, oficialul citat susține că a primit o serie de informații de la șeful Bursei din Turcia din care reiese faptul că, în primele două săptămâni din august, au intrat la tranzacționare 57 de milioane de dolari, din care 62,8% este capital străin.

În aceste condiții, Lütfi Elvan consideră că decizia S&P de retrogradare a Turciei nu are fundament economic, ci unul politic.

"Una din cele mai importante instituții de evaluare financiară — S&P a scăzut ratingul Turciei după puci. Am studiat declarația lor, dar din păcate nu am găsit nicio bază economică în această declarație. Ei a adus numai argumente politice. În acea declarație susținea că Turcia nu este o situație unitară, că populația este divizată și acest aspect afectează credibilitatea țării. Însă celelalte agenții de rating consideră Turcia ca fiind o destinație viabilă pentru investiții și nu văd niciun risc", a subliniat ministrul Dezvoltării din Turcia.

Referitor la relațiile economice dintre România și Turcia, oficialul citat a subliniat că, în acest moment, în țara noastră activează 14.000 de firme turcești, cu o cifră de afaceri cumulată de șase miliarde de euro, ceea ce arată că oamenii de afaceri turci cred în România și vor continua să investească în România.

"Și reciproca este valabilă! Și autoritățile române au încredere în statul turc și în firmele din Turcia", a încheiat reprezentantul Guvernului de la Ankara.

Turcia este a 18-a economie a lumii și a șaptea mare economie din Europa cu un Produs Intern Brut de 720 de miliarde de dolari. În 2014, volumul schimburilor comerciale dintre Turcia și România a depășit șase miliarde de dolari, iar ambele țări vor ca în viitorul apropiat să ajungă la 10 miliarde de dolari, potrivit datelor transmise de Ambasada Turciei.

Datele pe primele șase luni ale acestui an arată că exporturile Turciei în România au crescut cu 3,8% în ritm anual până la 1,3 miliarde de dolari, în timp ce importurile Turciei din România au scăzut cu 20,2% până la 1,1 miliarde de dolari. În prezent numărul companiilor turcești care activează în România este de 13.497 ceea ce plasează Turcia pe locul trei în topul țărilor care au înființat companii în România.

Sursa: Agerpress