Costin Borc: Oferta Romaniei pentru piata turca este generoasa si corespunde necesitatilor acesteia

Data publicarii: 18-08-2016 | Economie

Oferta Romaniei pentru piata turca este generoasa si corespunde necesitatilor acesteia, a precizat ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, in cadrul discutiilor referitoare la dezvoltarea raporturilor economice si comerciale purtate cu ministrul turc al Dezvoltarii, Lütfi Elvan.

Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, remis joi AGERPRES, viceprim-ministrul Costin Borc și ministrul Lütfi Elvan au făcut ieri o radiografie a relațiilor economice bilaterale. Ministrul Elvan a prezentat situația economică, asigurând asupra stabilității mediului de afaceri din țara sa, România rămânând un partener strategic pentru Turcia.

Costin Borc a apreciat, cu acest prilej, importanța relațiilor româno-turce, rolul Turciei în comerțul exterior al României, ca prim partener extracomunitar și a subliniat necesitatea diversificării exportului românesc, precum și a intensificării investițiilor reciproce, indicatori relevanți în consolidarea parteneriatului economic, precizând că oferta României pentru piața turcă este generoasă și corespunde necesităților acesteia.

Cei doi oficiali au convenit ca discuțiile pe fiecare palier al colaborării economice bilaterale să fie reluate, în toamna acestui an, la Ankara, în cadrul sesiunii Comisiei mixte interguvernamentală de colaborare economică româno-turcă, președinția română fiind asigurată de viceprim-ministrul Costin Borc.

În 2015, Turcia a continuat să fie principalul partener comercial extracomunitar al României și al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale, respectiv a șasea piață de export și al 9-lea furnizor la import.

La data de 31 mai 2016, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a însumat 1,81 miliarde de euro, în scădere cu 0,7%, față de situația primelor 5 luni ale anului 2015. Exportul a însumat 766 milioane de euro, în scădere cu 20,9%, iar importul a fost 1,04 miliarde de euro, cu 22,2% mai mare decât în primele 5 luni ale anului 2015. Soldul balanței comerciale a fost în favoarea Turciei cu 279,9 milioane de euro. La 30 aprilie 2016 erau înregistrate în România 14.888 societăți comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 708,3 milioane de dolari, reprezentând 1,27% din totalul capitalului subscris de investitorii străini (în dolari SUA).

După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 in clasamentul pe țări de rezidență a investitorilor în societăți comerciale cu participare străină, în perioada 1991 — aprilie 2016, respectiv locul 3 în clasamentul pe țări de rezidență, după numărul de societăți înregistrate în România.

Sursa: Agerpress