Financial Times: Rusia va deveni cel mai mare exportator mondial de grau

Data publicarii: Astazi, 18-08-2016 | Economie

Rusia va deveni, pentru prima data in istorie, cel mai mare exportator mondial de grau, gratie unei recolte consistente care ii va permite sa devanseze alti competitori si sa exporte o cantitate de 30 milioane tone de grau, informeaza Financial Times.

Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, Uniunea Europeană, care anul trecut a fost lider mondial la exporturile de grâu, își va pierde titlul ca urmare a scăderii semnificative a producției de grâu a Franței, în timp ce poziția SUA pe piața mondială a continuat să se erodeze în ultimii ani.

Pe ansamblu, regiunea Mării Negre a devenit o forță pe piața internațională a grâului, grație randamentelor ridicate, monedelor slabe și scăderii costurilor cu transportul. În aceste condiții, livrările de cereale din Rusia ar urma să crească din nou în acest an, în condițiile în care producția de grâu ar urma să atingă un nou record de aproximativ 70 milioane tone.

"Recolta Rusiei este absolut uriașă", a declarat Amy Reynolds, analist la Consilul Internațional al Cerealelor (IGC).

Regiunea Mării Negre a fost întotdeauna cel mai important furnizor de grâu pentru Orientul Mijlociu și Nordul Africii, însă în prezent un număr din ce în ce mai mare de țări din zona Golfului Persic și Africa renunță la grâul din SUA și Australia pentru grâul din bazinul Mării Negre. În plus, scăderea costurilor cu transportul face ca și țări îndepărtate precum Africa de Sud și Mexicul, care în mod tradițional au cumpărat grâu din SUA, să înceapă să cumpere grâu din Rusia.

Andrey Sizov, analist la firma de consultanță SovEcon din Moscova, susține că creșterea producției de grâu a Rusiei din ultimii patru ani se datorează "temperaturilor favorabile și creșterii nivelului tehnologic ca urmare a condițiilor economice bune pentru fermieri în anii precedenți".

Situația este complet diferită pentru producătorii francezi, afectați de ploile abundente de la începutul anului, care au afectat atât randamentele cât și calitatea producției de grâu. Franța este principalul producător de grâu din UE, iar în urma scăderii producției franceze, UE va trebui să se mulțumească în acest an cu poziția secundă în topul marilor exportatori mondiali.

Firma de consultanță Agritel estimează că în acest an producția de grâu a Franței va fi de 28,7 milioane tone, mai mică cu 30% comparativ cu cea de anul trecut, în timp ce exporturile în afara UE vor scădea cu 60% până la 5,1 milioane tone. Pe lângă producția scăzută, fermierii francezi suferă și de pe urma prețurilor scăzute apărute pe piața internațională ca urmare a unor recolte consistente în Australia, Canada, Kazahstan, Ucraina și SUA.

De la începutul anului și până în prezent cotația grâului la bursa de la Chicago a scăzut cu 10% până la 4,24 dolari per bushel, în timp ce cotația grâului francez de panificație, convertit în dolari, este practic neschimbată la 5,21 dolari.

Analiștii avertizează că producțiile solide la nivel global și lipsa spațiilor de depozitare în Rusia va face ca în acest an competiția pe piața grâului să fie una acerbă. Arthur Marshall, analist la AHDB Market Intelligence, crede că în lipsa spațiilor de depozitare și cu o recoltă record fermierii și traderii ruși se vor îndrepta spre piețele externe, ceea ce va duce la exporturi mari, în special în lunile care urmează perioadei de recoltare.

Sursa: Agerpress