FT: Sectorul financiar britanic vrea un acces la piata UE similar cu cel de care beneficiaza Elvetia

Data publicarii: Astazi, 19-08-2016 | Economie

City-ul londonez a abandonat sperantele privind un acces universal la piata unica europeana si in prezent incearca sa ajunga la un acord cu Uniunea Europeana similar cu cel de care beneficiaza Elvetia, informeaza Financial Times.

Potrivit publicației menționate, oficiali guvernamentali și reprezentanți din sectorul financiar lucrează în prezent la un plan pentru ieșirea Marii Britanii din UE, urmând să își prezinte ideile la o reuniune a cabinetului prezidat de premierul Theresa May, care va avea loc la începutul lunii septembrie.

Sursele citate de FT susțin că City-ul londonez a ajuns la concluzia că un acord prin care Marea Britanie va beneficia de aceiași relație pe care o are Norvegia cu UE, care se bucură de acces deplin pe piața comunitară în schimbul acceptării liberei circulații a persoanelor, este dificil de încheiat atât din punct de vedere politic cât și practic. În schimb, există o preferință pentru un acord comercial cu UE similar celui convenit de Elveția. Țara cantoanelor a ajuns la un acord care dă anumitor sectoare, de exemplu firmelor de asigurări, acces deplin pe piața UE în schimbul menținerii reglementărilor la un nivel echivalent cu cel din blocul comunitar. Cu toate acestea, băncile elvețiene nu beneficiază de un astfel de regim, astfel că în relațiile lor cu UE trebuie să opereze prin intermediul subsidiarelor londoneze.

Poziția oficială de negociere a guvernului de la Londra nu va fi dezvăluită decât la finele acestui an, dar sursele din apropierea acestui dosar au declarat pentru Financial Times că premierul Theresa May vrea că propunerile informale să fie gata până la începutul toamnei, pentru a putea evalua atitudinea Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, precum și a oficialilor de la Bruxelles.

La începutul acestei săptămâni, ministrul german al Afacerilor Europene, Michael Roth, a apreciat că Marea Britanie ar putea dobândi un "statut special" în cadrul UE, dar a avertizat că Londra nu va putea să obțină doar ceea ce îi convine.

Cel mai probabil obstacol în ajungerea la un acord avut în vedere de City-ul londonez va fi solicitarea UE ca Marea Britanie să accepte libertatea de circulație a persoanelor din blocul comunitar în schimbul accesului la piața unică. Ținând cont însă de atitudinea suporterilor Brexit față de controlul imigrației, este puțin probabil ca aceștia să accepte acordurile pe care le au Elveția și Norvegia, țări care au acceptat să se alăture zonei Schengen.

Sursa: Agerpress