Fitch a redus perspectiva de rating a Turciei de la stabila la negativa in urma tentativei de lovitura de stat

Data publicarii: 20-08-2016 | Economie

Agentia Fitch a redus de la stabila la negativa perspectiva de rating a Turciei, acesta fiind stabilit la 'BBB-', deoarece considera ca recenta tentativa de lovitura de stat confirma riscurile mari pentru stabilitatea politica, relateaza agentia EFE.

În plus, calificativele pentru emisiunile de bonduri în valută și lire turcești negarantate în moneda locală au fost plasate, de asemenea, la 'BBB-', conform unui comunicat difuzat vineri.

Agenția de rating a subliniat că "epurarea" demarată de autoritățile turce după tentativa de lovitură de stat, cu circa 70.000 de angajați din sectorul public reținuți până în prezent, generează incertitudine în legătură cu capacitatea și continuitatea politicilor țării.

Totodată, recentele atentate teroriste au un impact important asupra sectorului turismului, ce reprezintă, direct, circa 3% din PIB și 13 % din veniturile externe curente.

Agenția a menționat, în acest sens, că veniturile înregistrate din sosirile de turiști străini au scăzut cu 41 % în ritm anual.

Fitch estimează că incertitudinea politică poate influența activitatea economică și dă naștere unor riscuri pentru politica economică.

De asemenea, perspectivele unei reforme structurale importante care să schimbe structura creșterii consumului privat au scăzut, deși Guvernul continuă să avanseze cu agenda sa, mai modestă.

Banca centrală și băncile comerciale se confruntă cu presiunea politică bazată pe dobânzile de referință.

Fitch nu se așteaptă ca politica fiscală să slăbească în urma tentativei de lovitură de stat și subliniază că sectorul bancar a funcționat fără probleme, în pofida acesteia, și că ieșirile de capital au fost minime.

Sursa: Agerpress