Valoarea tranzactiilor cu actiuni realizate in aceasta saptamana la Bursa de la Bucuresti a urcat cu 14,96%

Data publicarii: 21-08-2016 | Economie

Valoarea tranzactiilor cu actiuni realizate in aceasta saptamana la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a urcat cu 14,96%, la 102,65 milioane de lei, in conditiile in care schimburile totale s-au cifrat la 108,65 milioane de lei, potrivit unei analize Puls Capital.

Cele mai tranzacționate acțiuni au fost titlurile Banca Transilvania (TLV) — 23,4 milioane de lei, Romgaz (SNG) — 20 milioane de lei și Electrica — 16,67 milioane de lei.

Indicii bursieri au consemnat evoluții pozitive, cuprinse între 0,71% pe indicele BET — BK (reperul de randament al fondurilor de investiții — n.r.) și 1,82% pe indicele BET — NG (care reunește 10 companii din sectorul energetic și al utilităților — n.r.).

Un număr de 34 de titluri au avut evoluții pozitive, 13 evoluții stabile și 28 au scăzut. Cele mai mari creșteri au fost consemnate pe acțiunile Mecanică Fină (MECE) — plus 27,27%, UAMT (UAM) — 12,31% și Alro (ALR) — 7,83%. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate pe titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) — minus 7,91%, Stirom (STIB) — 7,22% și Oltchim (OLT) — 3,65%.

Potrivit analizei Puls Capital, în urma raportărilor la BVB aferente semestrului I, din cele 75 de companii analizate 60 au încheiat pe plus primele șase luni. "În primul semestru al anului curent s-au remarcat rezultate foarte bune în zona de construcții prin prisma rezultatelor Construcții Napoca, Impact, Teraplast și Prebet. (...) Alte doua sectoare care au ieșit în evidență în perioada ianuarie — iunie 2016 au fost cel bancar și cel farmaceutic", precizează sursa citată.

Pe de altă parte, în afară de Electrica, companie care a raportat un profit net atribuibil acționarilor cu 28% mai mare față de S1 2015, societățile din energie și utilități au avut rezultate dezamăgitoare în prima jumătate a anului, arată Puls Capital. "OMV Petrom a fost afectată de prețul mai mic la petrol, marje de rafinare în scădere și oprirea rafinăriei Petrobrazi pentru revizie generală, în timp de activitatea Romgaz a fost influențată negativ de scăderea cererii de gaze, vremea mai caldă și competiția ridicată pe fondul prețurilor de import mai mici. Rezultatele Nuclearelectrica au fost afectate de extinderea opririi planificate a Unității 1 Cernavodă, oprire ce a durat 51 de zile față de durata normală de 30 de zile. Producția și cererea scăzută la gaze și energie au afectat și rezultatele Transelectrica și Transgaz", se mai arată în analiza menționată.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: