Capacitatile de producere a energiei din surse regenerabile totalizau 4.690 de MW la finele lunii iunie

Data publicarii: 22-08-2016 | Economie

Puterea instalata a producatorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.690 de MW la finele lunii iunie a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.

Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.959 MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.312 MW, microhidrocentrale de 316 MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

La sfârșitul anului trecut, figurau în sistem capacități de producție a energiei regenerabile de 5.142 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toți consumatorii din România, inclusiv de populație, în factura finală la electricitate.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în ședința din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

În perioada 2008 — 2010, autoritățile române au acordat o schemă de sprijin foarte generoasă pentru producătorii de energie regenerabilă, în valoare de 19,5 miliarde de euro pentru întreaga durată de implementare, considerată a fi cea mai generoasă schemă de susținere a energiei verzi din Uniunea Europeană. Însă, din cauza impactului din ce în ce mai mare în facturi, autoritățile au început să reducă și să amâne anumite beneficii pentru producătorii de energie regenerabilă.

Pe de altă parte, producătorii de energie regenerabilă se plâng de incoerență legislativă și spun că deciziile autorităților duc la imposibilitatea de a-și mai vinde certificatele verzi, ceea ce va determina falimentul multor firme din sistem.

Sursa: Agerpress