Intemperiile din primavara vor reduce productia de vin a Frantei cu 10% in 2016

Data publicarii: 25-08-2016 | Economie

Productia de vin a Frantei ar urma sa fie cu aproximativ 10% mai mica in acest an comparativ cu anul trecut, din cauza intemperiilor care au afectat culturile de vita de vie, incepand din luna aprilie, a anuntat joi Ministerul francez al Agriculturii, transmite AFP.

După mai multe episoade de îngheț și grindină, producția de vin din acest an ar urma să se situeze la 42,9 milioane hectolitri, comparativ cu 47,8 milioane hectolitri în 2015, și va fi mai mică cu 7% față de media din ultimii cinci ani, a precizat Agreste, direcția de statistică a Ministerului francez al Agriculturii.

"Înghețul din primăvară care a afectat anumite bazine viticole (Champagne, Bourgogne și Val de Loire), episoadele recurente de vânt, conjugate cu agravarea secetei în zona mediteraneană și pagubele provocate de grindină în alte bazine (Charente, Bourgogne-Beaujolais și Languedoc-Roussillon) afectează potențialul de producție, al cărui nivel a fost revizuit în scădere față de estimarea din luna iulie", a precizat Agreste.

Este vorba de o estimare provizorie și care este susceptibilă să fie revizuită în funcție de evoluțiile climatice și problemele sanitare care ar putea interveni în timpul culesului.

În luna octombrie a anului trecut, Organizația Internațională a Vinului (OIV) a anunțat că Italia a devenit primul producător mondial de vin, devansând Franța, în condițiile în care producția italiană a crescut cu 10% până la 48,9 milioane hectolitri, în timp ce producția Franței a stagnat la 47,3 milioane hectolitri.

Sursa: Agerpress