Franta: Acord intre Lactalis si producatori cu privire la pretul laptelui

Data publicarii: 30-08-2016 | Economie

Grupul francez Lactalis a ajuns marti la un acord cu organizatiile de producatori de lapte pentru majorarea pretului platit furnizorilor si, astfel, finalizarea protestelor fermierilor, informeaza Reuters.

La finalul negocierilor s-a convenit ca prețul de achiziție plătit de Lactalis să fie majorat, de la 357 euro pe tona de lapte în luna iulie, până la 290 de euro pe tonă pentru ultimele cinci luni ale anului, ceea ce va duce prețul mediu pentru întregul an 2016 la 275 de euro pe tonă.

"Este un preț care aduce Lactalis la nivelul competitorilor", a declarat Dominique Barrau, secretarul general al Federației Naționale a Sindicatelor Exploatațiilor Agricole (FNSEA), cel mai mare sindicat al fermierilor francezi.

"Negocierile s-au finalizat cu un acord. Este mult mai bine decât propunea Lactalis până în prezent", a declarat, la rândul său, Pascal Clément, președintele Federației Regionale a Sindicatelor Exploatațiilor Agricole (FRSEA).

Lactalis, care produce brânză, lapte unt și iaurt sub mărci precum President, Bridel, Galbani și Lactel, a confirmat acordul cu organizațiile producătorilor fără a oferi alte detalii.

Premierul francez Manuel Valls a salutat pe contul său de Twitter "o finalizare cu succes a crizei din sectorul laptelui".

Între 2.000 și 3.000 de fermieri protestează de aproximativ o săptămână în fața sediului central al firmei Lactalis de la Laval, nord-vestul Franței, însoțiți de sute de tractoare și vaci. De asemenea, fermierii au organizat proteste la supermarketuri și au cerut consumatorilor să boicoteze produsele Lactalis.

Producătorii europeni de lapte se chinuie în prezent să facă față scăderii prețului, ca urmare a supraproducției provocate de decizia de anul trecut a UE de a renunța la cotele de producție, la care s-au adăugat embargoul impus de Rusia pentru produsele alimentare occidentale și diminuarea importurilor de lactate în China.

Lactalis are o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro și aproximativ 75.000 de angajați în 85 de țări din Europa, cele două Americi, Asia și Africa, precum și facilități de producție în 43 de țări.

Sursa: Agerpress