Ministerul Finantelor: Directia Mari Contribuabili a inceput sa puna in practica unele masuri de imbunatatire a activitatii

Data publicarii: 02-09-2016 | Economie

Directia Generala de Administrare Mari Contribuabili a inceput sa puna in practica unele masuri de imbunatatire a activitatii precum recrutarea de personal calificat si implementarea structurilor organizatorice a Directiei cu specializari si segmente pe sectoare de activitate, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice transmis vineri AGERPRES.

Comunicatul de la Finanțe vine în urma publicării, de către Fondul Monetar internațional, a "Raportului de asistență tehnică privind Îmbunătățirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili" potrivit căruia Direcția Mari Contribuabili nu reușește să își atingă scopul, acela de a reduce decalajul dintre taxele datorate și cele încasate, din cauza faptului că risipește resurse pe activități care aduc puțini bani la buget, sau pe controale solicitate de alte instituții, inclusiv Curtea de Conturi. În context, FMI are mai multe recomandări pentru autoritățile de la București, printre care modificarea criteriilor de selecție a contribuabililor administrați de Direcția Mari Contribuabili (DMC), astfel încât principalul criteriu să fie nivelul cifrei de afaceri, și asigurarea de salarii competitive angajaților cheie.

Potrivit FMI, diferența dintre TVA datorată și TVA încasată (gap — n.r.) era, în 2015, de 44%, cel mai mare procent din Uniunea Europeană, și a reprezentat 18,8% din PIB (excluzând contribuțiile sociale).

Raportul elaborat de FMI a fost publicat și pe pagina de Internet a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Documentul este o continuare a celor constatate de experții instituției financiare internaționale în 2015, când a fost elaborat raportul privind 'Crearea condițiilor pentru reducerea gap-ului fiscal de către Direcția Mari Contribuabili', publicat, de asemenea, de Fisc.

"Transparența este unul dintre principalele obiective ale mandatului meu. Publicarea rapoartelor FMI privind activitatea ANAF—Mari Contribuabili este un pas uriaș în această direcție. Consider că este important să avem o evaluare obiectivă a activității ANAF și ca această analiză să poată fi consultată de toți cetățenii. Așa putem înțelege mai bine complexitatea activității ANAF, problemele pe care le întâmpină instituția și soluțiile pe care le aplică pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite contribuabililor. Tocmai de aceea continuăm reforma ANAF și am început deja să implementăm recomandările din rapoarte", precizează ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în ultimii 5 ani, din 100 de rapoarte ale misiunilor tehnice pe administrare fiscală ale FMI doar patru au fost publicate în Danemarca, Finlanda, Italia și Polonia.

Sursa: Agerpress