FMI recomanda Fiscului sa selecteze contribuabilii controlati de Directia Mari Contribuabili dupa cifra de afaceri

Data publicarii: 02-09-2016 | Economie

Fondul Monetar International (FMI) recomanda Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sa modifice criteriile de selectie a contribuabililor administrati de Directia Mari Contribuabili (DMC), astfel incat principalul criteriu sa fie nivelul cifrei de afaceri, si sa asigure salarii competitive angajatilor cheie.

Recomandările sunt cuprinse în "Raportul de asistență tehnică privind Îmbunătățirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili", care a fost întocmit în urma vizitei experților Fondului Monetar Internațional, din 7-21 aprilie 2016, pe baza datelor valabile în septembrie 2015.

"Repartizarea contribuabililor la DMC se realizează incorect. DMC se străduiește să administreze 2.392 de contribuabili ce generează sub 50% din veniturile fiscale totale colectate de ANAF. O selectare mai bună (bazată pe cifra de afaceri a contribuabililor) ar genera 1.200 — 1.400 de contribuabili la DMC, ce ar însuma până la 60% din veniturile totale. (...) Criteriile ar trebui să se aplice contribuabililor din întreaga țară și ar trebuie să reprezinte principalul mecanism de a stabili dacă un contribuabil este în portofoliu sau în afara lui', se subliniază în raportul citat.

În plus, pe termen scurt, FMI susține că ANAF ar trebui să mențină sau chiar să majoreze numărul de angajați ai DMC, chiar dacă prin aplicarea noilor criterii populația administrată de DMC (angajații companiilor din portofoliu—n.r.) s-ar putea reduce semnificativ. "Chiar dacă această populație se va reduce, importanța ei, din punct de vedere al veniturilor ce trebuie protejate, va crește", se menționează în documentul citat.

Totodată, personalul Direcției ar trebui instruit prin cursuri de pregătire profesională, inclusiv prin programe de schimb cu administrațiile fiscale avansate. FMI consideră că este vital ca personalul DMC sa fie foarte bine pregătit, ca să poată face față omologilor lor din firmele de contabilitate.

De asemenea, procedurile de rambursare a TVA (analiza riscurilor și control) ar trebui revizuite pentru a reduce utilizarea excesivă a resurselor de control.

O altă recomandare a FMI susține eliminarea din legi și reglementări a mai multor prevederi precum obligația ANAF de a controla contribuabilii strict din rațiuni legate de prescriere, răspunderea personală pe care o au inspectorii de control și alte categorii de angajați pentru nerealizarea veniturilor și a obligația inspectorilor de control de a examina toate perioadele fiscale ce s-au scurs de la data ultimului control fiscal.

Pe termen mediu (1 — 3 ani), FMI recomandă ANAF să asigure pentru DMC o clădire corespunzătoare, mijloace de transport suficiente și instrumente tehnice moderne adecvate, pentru realizarea de controale fiscale electronice.

În același timp, FMI solicită "asigurarea de salarii competitive la nivelul domeniului de activitate, pentru directorii și personalul cheie al DMC, în mod special pentru inspectorii de control, departamentul juridic și experții TI, pentru a atrage și păstra personalul cu calificări și competențe excepționale", se mai arată în documentul citat.

Sursa: Agerpress