Remus Borza: Sunt convins ca instanta va corecta eroarea judiciara in litigiul dintre CET Govora si USG

Data publicarii: 02-09-2016 | Economie

Administratorul judiciar al CET Govora, Remus Borza, a declarat vineri, pentru AGERPRES, ca este convins ca magistratul care judeca litigiul dintre CET si Uzinele Sodice Govora (USG) va "corecta eroarea judiciara" din 18 august, cand a impus CET sa furnizeze la un pret redus abur industrial catre uzina de soda.

"Important este că s-a judecat azi, chiar dacă s-a amânat pronunțarea pentru ziua de marți. Cred că magistratul s-a convins de fondul problemei și sunt convins că va corecta eroarea judiciară din 18 august, când a dat o altă decizie, deși, doar înainte cu o zi, noi convenisem cu polonezii să furnizăm abur industrial la prețul de 106 lei gigacaloria pentru aburul de 6 și 13 bari și 110 lei gigacaloria pentru aburul industrial de 35 de bari. A furniza abur industrial la prețul de 78 de lei înseamnă pentru noi o pierdere de 171.000 lei zilnic sau 5,3 milioane de lei lunar. Asta în condițiile în care costul de producere a aburului industrial este de 129,5 lei gigacaloria", a afirmat Borza.

Acesta a subliniat că CET este în insolvență și acumulează datorii de 418 milioane lei, inclusiv din cauza USG având, în ultimii ani, pierderi de 64 milioane de euro. "Populația Râmnicului plătește prețul de 223 de lei/ gigacaloria ceea ce nu s-a mai văzut în altă parte, să plătească la un preț de 3 ori mai mare decât un agent economic, nici chiar în Polonia", a precizat Borza.

Acesta spune că CET Govora trebuie să investească 46 de milioane de euro pentru reabilitarea cazanelor 5 și 6 pentru a se adapta cerințelor de mediu, cazane care "lucrează direct pentru producerea de abur industrial pentru Uzinele Sodice Govora".

Aproximativ 300 de salariați ai CET Govora au pichetat vineri Tribunalul Vâlcea în așteptarea unei decizii în cazul contractului dintre CET și Uzinele Sodice Govora, respectiv dacă vechiul contract de furnizare a aburului industrial de la CET Govora pentru Uzinele Sodice mai este valabil sau se va renegocia un altul.

"Sperăm ca soluția dată de Tribunalul Vâlcea să fie 99,99 % favorabilă CET Govora, astfel încât să putem furniza în condiții normale și de economie de piață abur industrial la un preț care să nu ne bage în faliment societatea. Noi nu putem crede că vom putea rezista pe piață lucrând cu pierderi, sub costul de producție. Oamenii care sunt aici, afară, așteaptă și ei un verdict pozitiv al instanțelor vâlcene care să nu ucidă platforma industrială Râureni și să avem un viitor economic la Râmnicu Vâlcea", a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al CET Govora, Ludovic Zeilici.

Sursa: Agerpress