Distrigaz Sud Retele: Masura de limitare a debitului de gaze catre ELCEN va fi mentinuta pana la recuperarea integrala a datoriei

Data publicarii: 06-09-2016 | Economie

Masura de limitare a debitului de gaze naturale catre Electrocentrale Bucuresti SA va fi mentinuta pana la recuperarea integrala a datoriei si a fost luata dupa ce au fost parcurse toate etapele de mediere in vederea esalonarii debitelor, precizeaza Distrigaz Sud Retele intr-un comunicat remis marti AGERPRES.

* ELCEN: Aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare

Potrivit companiei, măsura de limitare a alimentării cu gaze naturale care vizează locul de consum CTE Vest Cogenerare a fost luată pentru a nu afecta alimentarea cu apă caldă a locuitorilor din București racordați la sistemul centralizat de furnizare a apei calde și agentului termic.

"Distrigaz Sud Rețele a notificat ELCEN cu privire la limitarea graduală a serviciului de distribuție a gazelor naturale prestat către Electrocentrale București SA pentru locul de consum CTE Vest Cogenerare, începând cu data de 5 septembrie 2016. Măsura survine ca urmare a acumulării unor arierate importante de către Electrocentrale București SA, în valoare de aproximativ 147 milioane de lei și pe fondul nerespectării calendarului de eșalonare a plăților convenit între părți. Măsura de limitare a fost luată după ce au fost parcurse toate etapele de mediere în vederea eșalonării debitelor și va fi menținută până la recuperarea integrală a soldului exigibil", se arată în comunicatul citat.

Mai mult, reprezentanții Distrigaz Sud Rețele afirmă că tergiversarea găsirii unei soluții de achitare a datoriei va mări valoarea acesteia, dat fiind că de la ultima notificare transmisă de companie către Electrocentrale București și până în prezent a fost emisă și factura aferentă lunii iulie 2016 cu scadența în septembrie.

"În plus, acumularea debitelor restante a afectat și bugetul Distrigaz Sud Rețele prevăzut pentru realizarea de investiții necesare asigurării parametrilor optimi de exploatare în condiții de siguranță a rețelei de distribuție a gazelor naturale. Ne exprimăm regretul că, în lipsa unei soluții amiabile de onorare a acestor datorii, suntem obligați să recurgem la aceste măsuri care sunt de natură să stopeze acumularea unor datorii și mai mari de către Electrocentrale București și, implicit, să prevină o situație de blocaj în prag de sezon rece", se mai spune în comunicat.

În urma deciziei Distrigaz de limitare a debitului de gaze naturale către ELCEN, aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare. Locuitorii afectați vor fi cei din cartierele Drumul Taberei, Militari și Crângași, dar și o parte din centrul Capitalei.

Distrigaz Sud Rețele este o filială a ENGIE România, înființată în martie 2008 ca urmare a separării activității de distribuție de cea de comercializare. Activitatea principală a societății este reprezentată de distribuția gazelor naturale. Distrigaz Sud Rețele deservește 19 județe din sudul țării și municipiul București, gestionând o rețea de distribuție de aproximativ 19.000 kilometri. Județele deservite de către companie sunt: Argeș, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea. În Municipiul București, Distrigaz Sud Rețele asigură serviciul de distribuție pentru peste 400.000 clienți finali și dispune de o rețea de distribuție în lungime de 4.234 km, fiind realizate investiții anuale pentru reabilitarea și modernizarea acesteia în valoare de aproximativ 60 milioane lei.

Sursa: Agerpress