Comisia Europeana propune armonizarea sistemelor de securitate in aeroporturile din UE

Data publicarii: 07-09-2016 | Economie

Comisia Europeana a propus, miercuri, instituirea unei proceduri unice de certificare la nivelul UE pentru echipamentele de control de securitate aeronautica, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Potrivit CE, în urma introducerii unui certificat la nivelul UE, echipamentele de securitate aprobate într-un stat membru vor putea fi comercializate în celelalte state membre. Crearea unui sistem UE de recunoaștere reciprocă a echipamentelor de securitate va contribui la eliminarea fragmentării pieței, consolidarea competitivității sectorului UE al securității, creșterea ocupării forței de muncă și, în cele din urmă, la îmbunătățirea securității aviației în întreaga Europă.

"Prin simplificarea și armonizarea normelor privind certificarea echipamentelor de control în aeroporturi, propunerea de astăzi va garanta ca standardele noastre ridicate în materie de controale de securitate sunt aplicate în aeroporturile din întreaga UE. De asemenea, propunerea va contribui la stimularea competitivității sectorului european al securității și la îmbunătățirea capacității acestuia de a oferi soluții care sa consolideze securitatea cetățenilor", a declarat Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos.

Echipamentele de securitate utilizate în sectorul aviației pentru controlul persoanelor, al bagajelor de mână și al mărfurilor reprezintă o piață importantă, cu o cifra de afaceri de 14 miliarde de euro, din care 4,2 miliarde doar în Europa. Cu toate acestea, piața internă europeană a echipamentelor de control este în prezent fragmentată din cauza procedurilor naționale de certificare, care au un efect negativ asupra eficienței pieței și a liberei circulații a mărfurilor.

Legislația în vigoare privind specificațiile tehnice și cerințele de performanță pentru echipamentele de control de securitate aeronautică utilizate în aeroporturile europene nu stabilește un sistem de evaluare a conformității obligatoriu la nivelul UE, care să garanteze ca toate aeroporturile de pe teritoriul acesteia îndeplinesc standardele cerute. Prin urmare, echipamentele certificate într-un stat membru nu pot fi comercializate în alte state membre. Propunerea Comisiei stabilește un sistem de certificare unic la nivelul UE, bazat pe o metodologie comună de testare și pe emiterea de certificate de conformitate de către producători, care vor fi valabile în toate statele membre, în conformitate cu principiul recunoașterii reciproce.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: