Ministrul Energiei: RADET are o datorie fata de ELCEN pe care trebuie sa o achite

Data publicarii: 07-09-2016 | Economie

RADET are o datorie fata de ELCEN pe care trebuie sa o achite, iar daca acest lucru nu se petrece, ELCEN intra in incapacitate de plata si nu va putea livra agent termic si apa calda catre RADET, afirma ministrul Energiei, Victor Grigorescu, intr-o declaratie remisa miercuri AGERPRES.

"Politizarea situației dintre ELCEN și RADET afectează ambele societăți în mod negativ. Repet ceea ce am mai spus și ar trebui să fie foarte bine cunoscut publicului: între cele două entități există o dispută economică pe care justiția a și tranșat-o în bună măsură. RADET are o datorie față de ELCEN pe care trebuie să o achite. Dacă acest lucru nu se petrece, ELCEN intră în incapacitate de plată și nu va putea livra agent termic și apă caldă către RADET. Nu este nevoie de politizarea situației pentru că acest lucru va amâna plata datoriilor și, în consecință, Bucureștiul va fi cel care va suferi. În cazul ELCEN — RADET există o deciziei a justiției pe care ambele părți trebuie să o respecte. ELCEN nu oprește apa caldă în București, dar RADET poate falimenta ELCEN și astfel să ajungem la o situație catastrofală", subliniază ministrul Energiei.

Aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Electrocentrale București (ELCEN), din cauza datoriilor, se arată într-un comunicat al producătorului de energie, remis, marți, AGERPRES.

"Din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, și a notificat ELCEN în acest sens, ca, începând cu data de 05.09.2016, să reducă presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră. Datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016 — iunie 2016. În cazul în care aceasta nu va fi achitată, Distrigaz a informat ELCEN că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuție și, pe cale de consecință, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri", potrivit comunicatului.

Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureștiului — cartierele Drumul Taberei, Militari și Crângași, dar și o parte din centrul Capitalei.

La rândul său, Distrigaz Sud Rețele a menționat că măsura de limitare a debitului de gaze naturale către Electrocentrale București SA va fi menținută până la recuperarea integrală a datoriei și a fost luată după ce au fost parcurse toate etapele de mediere în vederea eșalonării debitelor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: