Hidroelectrica ar putea fi listata la bursa la jumatatea anului viitor (presedintele Directoratului)

Data publicarii: 08-09-2016 | Economie

Listarea la bursa a Hidroelectrica ar putea fi realizata la mijlocul anului viitor, dupa ce va fi stabilita situatia celor 17 proiecte de investitii demarate inainte de 1989 si nefinalizate, a declarat, joi, Ovidiu Agliceru, presedintele Directoratului producatorului de energie.

"Raportat la programul existent, preconizarea listării Hidroelectrica este undeva la jumătatea anului viitor, acesta este momentul la care trebuie să ne raportăm. Nu trebuie să ne îmbătăm să spunem că anul acesta se va face listarea", a spus Agliceru, în cadrul unei conferințe organizate de ziarul Bursa.

El a susținut că listarea poate fi posibilă doar după ce se vor realiza studii privind situația celor 17 lucrări de investiții începute înainte de 1989, respectiv dacă acestea vor mai fi finalizate sau nu.

Potrivit lui Agliceru, imediat după ieșirea din insolvență, Ministerul Energiei s-a preocupat de numirea unui Consiliu de Supraveghere.

"Cred că acum Hidroelectrica se poate lăuda că are un Consiliu de Supraveghere profesionist și asumat, care nu se dă la o parte, nu refuză să răspundă la nicio întrebare, în timp real, online, nu numai cu ocazia ședințelor. În ceea ce privește directoratul, așa cum spun dispozițiile legale, acesta răspunde, dar are și independența absolută de a lua decizii. Până acum, la două luni de funcționare a acestui directorat, nimeni, niciun salariat, niciun funcționar public din cadrul Ministerului Energiei nu a dat dispoziții, nu a intervenit, nu a recomandat, ci toată lumea s-a mulțumit să lucreze în cadrul legal. Cu toții ne temeam că la ieșirea din insolvență imediat vor apărea acele presiuni despre care cunoaștem că au avut loc la prima ieșire din insolvență. Acest lucru nu s-a întâmplat acum", a susținut el.

Agliceru a arătat că, după ieșirea din insolvență, Hidroelectrica a avut câteva sute de controale din partea autorităților statului, care au constatat o reală îmbunătățire față de situația anterioară insolvențe.

"Rezultatele au fost foarte puține sancțiuni și de mică amploare, pentru că în timpul insolvenței activitatea din sucursale a fost radical îmbunătățită. Sucursalele noastre nu mai au directori, ci doar directori tehnici de producție, care au singura sarcină de a veghea producția de energie electrică la nivel calitativ superior, aleși pe criterii profesionale. Iată un lucru de noutate în sistemul energetic. Ei nu fac comerț, ci doar producție, și răspund de funcționarea în siguranță a instalațiilor", a continuat managerul Hidroelectrica.

Referitor la situația Hidroserv, filiala Hidroelectrica, Agliceru a arătat că aceasta a moștenit datorii de 100 de milioane de lei în 2013, când a fost înființată prin fuziunea celor opt filiale.

"Din 2013 până în prezent, de la 2.600 de angajați, au rămas 1.500 în Hidroserv, iar contractul colectiv de muncă a fost modificat, iar numărul salariilor compensatorii a scăzut la șase, față de 2013, când numărul acestora era 48", a mai spus Agliceru.

El a precizat că Hidroelectrica a luat decizia de a realiza un control al situației Hidroserv, despre care se discută posibilitatea de a intra în insolvență.

"Acest control nu este finalizat, dar nu am fost lipsiți de surprize. Surprizele apar pe zi ce trece. Ce se va întâmpla dacă, așa cum se zvonește, Hidroserv va intra în insolvență? Ce înseamnă insolvența pentru Hidroserv? Orice administrator judiciar vine, nu va trebui să aducă venituri, pentru că ele sunt asigurate de existența contractului de mentenanță cu Hidroelectrica, intrat în vigoare la începutul acestui an, semnat pe patru ani și care are o valoare de 500 de milioane de lei, începând de azi", a continuat Agliceru.

Casa de insolvență Euro Insol, controlată de Remus Borza, a fost propusă administrator judiciar al Hidroserv, filiala de mentenanță a Hidroelectrica, în cazul unei insolvențe a companiei, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, surse din domeniu.

"În cadrul ședinței de ieri (marți — n. r.) a Consiliului de Administrație, s-a discutat din nou situația economico-financiară a Hidroserv și iminența intrării companiei în situație de insolvență. O parte a membrilor Consiliului de Administrație au propus casa de insolvență Euro Insol, adică pe Remus Borza, drept administrator judiciar. Propunerea nu a fost deocamdată supusă la vot, însă discuțiile vor fi reluate în viitoarea ședință a Consiliului de Administrație", au spus sursele menționate.

Euro Insol a fost și administratorul judiciar al Hidroelectrica, în perioada 2012 — 2016.

Contactat de AGERPRES, Remus Borza a declarat că nu are cunoștință de aceste discuții, însă este convins că ar face "o treabă bună", dacă va fi confirmat de instanță drept administrator judiciar al Hidroserv.

"Hidroserv nu îmi este străin. Este creația mea de suflet, alături de Hidroelectrica. Sunt cel care, practic, a redactat statutul noului Hidroserv prin fuziunea celor opt filiale. Indirect, din 2012 și până acum două luni, am supravegheat Hidroserv. Nu am avut pârghii directe, pentru că Hidroserv nu era în insolvență, ci am avut doar pârghii indirecte, prin Consiliul de Administrație. S-au făcut pași importanți în ceea ce privește optimizarea costurilor și creșterea performanței economice a Hidroserv. Au plecat 1.000 de oameni, de la 2.600 în 2013, când s-a înființat Hidroserv-ul nou, la 1.500 astăzi. A crescut gradul de pregătire profesională a angajaților, a meseriașilor. Hidroserv și-a dezvoltat capabilități tehnice și pe lucrări care, în mod tradițional, până în 2013 — 2014, erau date altora, ceea ce a însemnat și venituri suplimentare", a spus Borza.

El a subliniat că situația Hidroserv este cauzată de datorii către firme care au căpușat compania în trecut.

"Hidroserv a rămas captiv unor contracte otrăvite lăsate moștenire, unor contracte încheiate de Mihai David (fost director general al Hidroelectrica — n. r.) în 2010 și de conducerea de atunci a Hidroelectrica, contracte de mentenanță cu firme prietene, contracte cu dedicație. În 2013, erau peste 200 de firme în relație cu Hidroserv. În realitate, la momentul deschiderii insolvenței, în 2012, Hidroelectrica nu hrănea doar opt Hidroserv-uri, ci vreo 220 de lipitori, de căpușe. Până și Hidroserv-urile noastre erau opt bidoane prin care se sifonau zeci de milioane de euro", a arătat Borza.

Sursa: Agerpress