Biris: Este important ca ideile bune din proiectul de modificare a Codului Fiscal sa fie folosite

Data publicarii: 08-09-2016 | Economie

Prevederile cuprinse in proiectul de modificare a Codului Fiscal trebuie aplicate, daca nu acum, in viitor, pentru ca duc la simplificarea si eficientizarea sistemului de taxare si vor ajuta la normalizarea pietei muncii, a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gabriel Biris.

'Poate că acum nu este cel mai potrivit moment pentru modificări mai de substanță. Asta e o variantă de lucru. Nu tot proiectul trebuia să meargă într-o decizie, prin OUG. Se putea foarte bine ca o parte din el să meargă la Parlament ca proiect de lege. Important este ca ideile bune de acolo să fie folosite, să fie rafinate — chiar dacă nu acum — și să ne fie tuturor mai bine cu ele', a explicat Biriș, la Digi24.

Potrivit acestuia, proiectul nu a fost gândit să aducă mai mulți sau mai puțini bani la buget ci a fost gândit să pună ordine și să simplifice.

'Nu pomenim în acest proiect de nicio creștere de contribuții. Pentru angajați și angajatori în niciun caz nu vorbim de creșteri de taxe. Nu înseamnă nici un leu în plus sau în minus la cost (angajator-n.r.) sau la net (angajat-n.r)', a mai spus Biriș.

El a reamintit faptul că proiectul prevede, de fapt, mutarea contribuțiilor de sănătate și de pensie de la angajator la angajat, pentru că toate acestea sunt în beneficiul angajatului, nu al angajatorului. 'Să renunțăm la această ipocrizie — contribuțiile angajatului, ale angajatorului. Toate sunt contribuțiile angajatului', a mai spus oficialul din Finanțe.

Astfel, la angajat, contribuția ar crește de la 5,5% la 8,9% la sănătate și de la 10,5% la 21,7%, însă aplicate asupra unei baze mai mari, pentru că proiectul mai prevede, la măsuri tranzitorii, modificarea brutului în consecință. Pe de altă parte, angajatorul nu mai suportă aceste contribuții pentru angajat.

Biriș a mai spus că, deși nu prevede încasarea mai multor bani la buget, este necesar pentru a putea fi introdusă plafonarea bazei de calcul a tuturor contribuțiilor sociale.

'Ca să poți să plafonezi, trebuie să unifici bazele, ca să unifici bazele, sunt necesare aceste modificări. (...) Această simplificare ajută la normalizarea pieței muncii și va ajuta, pentru că trebuie implementată', a adăugat Biriș.

Referitor la modul în care prevederile din proiect ar influența taxarea PFA, acesta a subliniat că 'trebuie să înțelegem că atunci când legea prevede pentru cineva o sarcină fiscală mai mică, altcineva trebuie să plătească'.

'De 12 ani de când vorbesc în public despre legislație fiscală, vorbesc de lărgirea bazei de impozitare. Este foarte important să nu mai avem excepții, pentru că erodează baza și creează instabilitate. Dacă vom continua în acest fel vom avea categorii de privilegiați și de oropsiți sau șmecheri și fraieri', a mai spus secretarul de stat.

În plus, în cazul PFA, odată cu introducerea plafonării bazei de calcul a tuturor contribuțiilor sociale, 'lucrurile nu mai sunt la fel de clare, că plătesc în plus sau în minus, pentru că dacă obține și alte venituri, poate plăti mai mult sau mai puțin', a subliniat Gabriel Biriș.

Conform profit.ro, care citează un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activități independente care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.

Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuțiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și profesiile libere. Pentru a atenua impactul majorării contribuțiilor asupra salariaților, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a precizat însă, printr-un comunicat de presă, că nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an, iar singurele măsuri care au fost și sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice.

Sursa: Agerpress