Grecia are nevoie de o reducere a datoriei pentru a reveni pe crestere (Alexis Tsipras)

Data publicarii: 09-09-2016 | Economie

Premierul elen Alexis Tsipras i-a avertizat joi pe liderii zonei euro ca tara sa nu va reusi sa revina la o crestere sustenabila fara un acord privind reducerea datoriei, transmite Reuters.

Datoria Greciei se ridică în prezent la aproximativ 300 miliarde de euro sau 180% din PIB.

Într-un interviu acordat publicației franceze Le Monde, Tsipras a declarat că se așteaptă ca economia să revină pe creștere anul acesta și să înregistreze un avans de 2,7% anul viitor, dar lipsa unui acord privind reducerea datoriei acționează ca o frână în calea revenirii creșterii PIB-ului.

"Redresarea este lentă, în special pentru că nu vedem generozitate din partea partenerilor noștri în privința reducerii datoriei. Dacă ei refuză să încheie un acord, va fi dificil pentru Grecia să revină pe creștere", a afirmat premierul elen.

Acesta a adăugat că e momentul ca Europa să dea un semnal în privința reducerii datoriei și s-ar putea să fie prea târziu pentru țara sa dacă această decizie se va lua după alegerile generale din Germania, programate în septembrie 2017.

"Avem 27 de guverne alese democratic în Europa. Germania nu este singura țară cu alegeri", a declarat Alexis Tsipras.

Germania, cea mai mare economie europeană, care critică de mult timp performanța economică a Greciei, este puțin dispusă să discute o reducere a poverii datoriei Greciei înaintea alegerilor din septembrie 2017.

În perioada 9-10 septembrie, are loc reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro, unde vor fi discutate progresele realizate de Grecia cu implementarea măsurilor de austeritate și a reformelor convenite în cadrul celui de-al treilea program de asistență, în valoare de 86 de miliarde de euro.

Economia Greciei a crescut în al doilea trimestru, însă avansul de 0,2% a fost sub estimările inițiale, din cauza performanțelor slabe ale cheltuielilor de consum și exporturilor, arată datele publicate în 29 august de Institutul de statistică Elstat.

Datele Elstat mai arată că economia Greciei a înregistrat în trimestrul al doilea o contracție de 0,9% în ritm anual, ceea ce reprezintă un declin mai mare decât estimarea inițială care vorbea de o scădere de 0,7%.

Atât Comisia Europeană, cât și Banca centrală a Greciei, mizează în 2016 pe o contracție de 0,3% a economiei Greciei, în timp ce OECD se așteaptă la un declin de numai 0,2%. În schimb, agențiile de rating Moody's și S&P sunt mai pesimiste și se așteaptă ca economia Greciei să se contracte cu 0,7% respectiv cu 1%.

Sursa: Agerpress