Transportatorii rutieri solicita Guvernului inghetarea tarifelor RCA, prin Ordonanta de Urgenta

Data publicarii: 11-09-2016 | Economie

Patronatele din transporturile rutiere solicita Guvernului sa inghete tarifele RCA prin intermediul unei Ordonante de Urgenta, la valorile medii din raportul Milliman, si conform cu propunerile transportatorilor trimise Executivului la inceputul lunii august, se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), transmis, duminica, AGERPRES.

'Actuala Ordonanță de Urgență, publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe, este doar generală și nu limitează tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind nemulțumiți de forma acesteia, urmând ca, în data de 15 septembrie 2016, să se organizeze un protest național împotriva creșterii tarifelor RCA. Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenței 21/1996, modificată și completată în 2016, iar Consiliul Concurenței investighează de 2 ani piața asigurărilor din România împotriva unor practici neconcurențiale, practici care au fost dovedite în raportul Milliman, întocmit la cererea ASF și trimis către Parlament', notează sursa citată.

Potrivit UNTRR, 'sistemul bonus-malus nu funcționează, tarifele RCA au crescut de două — trei ori, iar acordarea bonusului de către firmele de asigurare nu mai îndeplinește scopul pentru care a fost creat, încălcându-se Norma Nr.23/2014'.

'Un exemplu de poliță RCA din partea unui firme arată cum tarifele asiguratorilor au crescut, în numai un an, cu peste 150%. Se poate observa cum în august 2015, compania a plătit o primă de asigurare de 7.251,6 lei, tarif aferent clasei B2 la acel moment, ceea ce înseamnă că dacă autovehiculul ar fi fost încadrat în clasa B0 ar fi achitat o primă de asigurare de 8.057,33 lei (la clasa B2 există o reducere a primei de 10% fața de clasa B0). În iulie 2016, compania a primit o oferta de reînnoire în luna august a poliței aferenta clasei B4, în valoare de 16.958,36 lei, ceea ce indică faptul că autovehiculul nu a fost implicat în niciun accident rutier în ultimul an, iar reducerea față de clasa B0 este de 18%. Însă în loc să primească un tarif mai mic cu 18%, de 6.607 lei față de suma de referință la care a fost încheiat contractul de asigurare, în care firma de transport nu a produs nicio cheltuială firmei de asigurări, transportatorul primește cea mai bună ofertă 16.958,36 lei ! (...) Astfel, ASF acceptă, și asigurătorii schimbă valoarea de referință B0 și totul se raportează la o primă pentru B0 de 20.680,92 lei (4.575 euro), ceea ce indică o creștere de peste 150% în numai un an', explică reprezentanții transportatorilor rutieri.

UNTRR consideră că 'transportatorii rutieri nu ar trebui să se lase păcăliți de Guvern, asigurători sau de alte persoane bine intenționate' și că 'fără un tarif RCA înghețat la valori clare nu se va întâmpla nimic'.

Potrivit exemplelor publicate de către Uniune, în 2012 un RCA pentru un camion costa 300 de euro, în 2013 polița a ajuns să valoreze 700 de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro în 2014, la 3.500 euro la final de 2015 și, în pofida sesizărilor și dialogului cu autoritățile și asigurătorii, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns să coste peste 5.000 euro la clasa B0, după luna iulie 2016.

În acest context, transportatorii rutieri solicită și Parlamentului reînființarea unei autorități dedicate asigurărilor — Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în anul 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional. De la înființare înregistrând și până în prezent, portofoliul Uniunii cuprinde peste 14.000 de membri — operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Conform unui proiect Ordonanță de urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule publicat, vineri, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), asigurarea RCA ar putea avea o limită minimă de despăgubire de 5 milioane euro pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.

O altă noutate o constituie posibilitatea răscumpărării părții din prejudiciu suportată de asigurat. Prin contractul RCA părțile pot conveni posibilitatea răscumpărării, respectiv suportarea de către asigurat a contravalorii despăgubirii corespunzătoare evenimentului, asiguratul compensând asigurătorului RCA cuantumul acesteia, ulterior achitării despăgubirii cuvenite persoanei prejudiciate.

Același document prevede introducerea unui sistem național general de control al prețurilor în cazul RCA, pentru a se putea interveni asupra nivelului primei,

"Cu toate că piața asigurărilor este liberalizată, directiva 2009/138/CE a acordat statelor membre, în anumite condiții restrictive, posibilitatea de a exercita un control asupra prețurilor. În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) poate solicita asigurătorilor să notifice în prealabil majorarea primelor sau poate solicita aprobarea majorării acestora, ca parte a unui sistem general de control al prețurilor. Introducerea în proiectul de act normativ a acestei prevederi va oferi posibilitatea legală de a se putea interveni asupra nivelului primei, ca o acțiune de ultimă instanță, în contextul introducerii unui sistem general de control al prețurilor", se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Tot în document se precizează că "piața asigurărilor este liberalizată complet din punct de vedere al stabilirii prețurilor, respectiv primelor de asigurare, ASF neputând interveni asupra condițiilor de asigurare decât în măsura în care acestea pot fi dovedite ca fiind abuzive în relația cu asigurații".

Potrivit Ordonanței RCA, șoferii vor avea posibilitatea de a încheia polițe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului. De asemenea, contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: