Transportatorii circula cu viteza redusa in semn de protest, din cauza cresterii preturilor RCA

Data publicarii: 12-09-2016 | Economie

Transportatorii protesteaza, luni, pe soselele si centurile Romaniei cu privire la preturile RCA, mergand cu viteza redusa, conform informatiilor Federatiei Operatorilor Romania de Transport si a Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).

'Nu se mai întâmplă ce s-a întâmplat acum o săptămână, când a fost un balamuc. Se merge cu viteză redusă pe toate liniile de centură din țară și pe drumurile de tranzit. Este un protest mai liniștit, pentru că joi ne pregătim de protestul de pe 15 septembrie din București', a declarat, luni, pentru AGERPRES, președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

La rândul său, președintele de onoare al Federației Operatorilor România de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a afirmat, pentru AGERPRES, că luni transportatorii vor protesta pe Sebeș-Sibiu și centura Sucevei. La acest protest vor participa câteva sute de transportatori.

Patronatele din transporturile rutiere solicită Guvernului să înghețe tarifele RCA prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, la valorile medii din raportul Milliman, și conform cu propunerile transportatorilor trimise Executivului la începutul lunii august, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), transmis, duminică, AGERPRES.

''Actuala Ordonanță de Urgență, publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe, este doar generală și nu limitează tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind nemulțumiți de forma acesteia, urmând ca, în data de 15 septembrie 2016, să se organizeze un protest național împotriva creșterii tarifelor RCA. Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenței 21/1996, modificată și completată în 2016, iar Consiliul Concurenței investighează de 2 ani piața asigurărilor din România împotriva unor practici neconcurențiale, practici care au fost dovedite în raportul Milliman, întocmit la cererea ASF și trimis către Parlament', notează sursa citată.

Potrivit UNTRR, 'sistemul bonus-malus nu funcționează, tarifele RCA au crescut de 2-3 ori, iar acordarea bonusului de către firmele de asigurare nu mai îndeplinește scopul pentru care a fost creat, încălcându-se Norma nr. 23/2014.

De asemenea, reprezentanții COTAR semnalau recent, într-un comunicat de presă, că premierul are la îndemână două soluții de care poate uza, pentru rezolvarea crizei RCA și stingerea conflictului creat de aceste multinaționale cu transportatorii și posesorii de auto din România: anume să facă uz de Legea 21/1996 art. 4 privind intervenția Guvernului în împrejurări excepționale (întreaga industrie de transport din România trece printr-o astfel de perioadă cu totul excepțională și dramatică, de prăbușire, din cauza creșterii nejustificate a costurilor poliței RCA, cu sprijinul ASF) sau proiectul de Lege al RCA, aflat în dezbatere la Senatul României, în Comisia pentru buget-finanțe, să fie adoptat prin Ordonanță de Urgență, pentru a intra imediat în aplicare.

Potrivit comunicatului remis AGERPRES pe 2 septembrie, COTAR a depus cerere de miting pentru data de 15 septembrie în toate orașele reședință de județ. Protestul va începe simultan, atât în București, cât și în celelalte orașe, începând cu ora 9:00.

"În această perioadă, în afara formelor de protest anunțate — respectiv faptul că în fiecare luni, pe liniile de centură, pe drumurile de trafic greu, între orele 10:00 — 12:00, când circulăm cu viteză redusă — COTAR se delimitează de orice formă de protest așa-zis 'SPONTAN'", se subliniază în documentul citat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: