UNSAR: Plafonarea daunelor este imposibila; nu se poate vorbi nici de plafonarea preturilor primelor RCA

Data publicarii: 12-09-2016 | Economie

Companiile de asigurari resping in continuare plafonarea tarifelor la politele RCA, pe motiv ca acest lucru nu este posibil, in conditiile in care nici plafonarea daunelor nu este posibila, si acuza transportatorii de dezinformare si manipulare, potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare Reasigurare din Romania (UNSAR).

'Principala solicitare a transportatorilor o reprezintă înghețarea prețului polițelor RCA, iar argumentele folosite recurg la dezinformări și calcule simpliste, care exced orice logică economică. Un singur exemplu: reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România susțin că valoarea medie a daunei pentru un tir este de 5.000 de lei, în timp ce prețul poliței RCA depășește 20.000 de lei. Datele oficiale contrazic aceste afirmații: în rândul camioanelor (vehicule de tip cap-tractor) se înregistrează cea mai ridicată valoare a daunei medii, de aproape 18.500 lei, o valoare de aproximativ trei ori mai mare decât dauna medie la nivelul pieței, care este de circa 6.700 lei', se arată în comunicatul UNSAR.

În plus, asigurătorii susțin că valoarea daunei prezentate de UNTRR este de 3,5 ori mai mică decât cifra reală, în timp ce doar 1% dintre camioanele de peste 16 tone au plătit în cel de-al doilea trimestru al anului 2016 sumele menționate de reprezentantul asociației de transportatori, iar această valoare peste medie este rezultatul daunalității foarte mari înregistrate de aceștia în trecut.

Totodată, reprezentanții UNSAR spun că atâta timp cât plafonarea daunelor este imposibilă, nu se poate vorbi nici de plafonarea prețurilor primelor RCA.

În plus, asigurătorii susțin că înghețarea prețurilor polițelor RCA încalcă directivele europene.

'Trebuie menționat și că, în construirea mesajului pe care îl transmit public, transportatorii folosesc ca armă principală manipularea. Pentru a dovedi așa-zisa creștere masivă a prețului polițelor RCA, transportatorii compară o poliță de asigurare a societății Astra Asigurări, cumpărată în anul 2015, cu o poliță a unei alte societăți de asigurare cumpărată recent. Ce nu este însă comunicat este faptul că motivul falimentului societății de asigurări Astra este tocmai practicarea unor prețuri de dumping, nesustenabile', susțin reprezentanții UNSAR.

Aceștia consideră că toate presiunile exercitate de transportatori dăunează funcționării corecte a pieței de asigurări RCA, urmând ca impactul socio-economic negativ să fie resimțit atât de către asigurați, cât și de către societățile de asigurare, agenți economici înregistrați în România, care angajează forță de muncă românească.

'În ciuda eforturilor Parlamentului și Guvernului de a reglementa piața de asigurări obligatorii auto, prin promovarea unor inițiative legislative în regim de urgență, transportatorii continuă să facă presiuni asupra instituțiilor statului. În continuare, cererile transportatorilor sunt fundamentate pe dezinformări și manipulări', mai spun reprezentanții companiilor de asigurări.

Sursa: Agerpress