Turoperatori: Turistii romani de pe Insula Thassos nu au solicitat intreruperea vacantei; este o stare de expectativa

Data publicarii: 12-09-2016 | Economie

Cei peste 1.000 de turisti romani care isi petrec vacanta in insula elena Thassos sunt in siguranta dupa incendiilor de vegetatie produse in noaptea de vineri spre sambata, si nu doresc sa-si intrerupa sejurul pentru a se intoarce acasa, au declarat, luni, pentru AGERPRES, mai multi turoperatori care au contracte pentru aceasta destinatie.

'Din informațiile primite de la ghizii și partenerii locali din Insula Thassos, dar și de la turiștii aflați în aceste zile în concediu pe această insulă, situația incendiilor izbucnite în anumite zone de pe insulă nu afectează desfășurarea activităților turistice. Astfel de incendii sunt frecvente pe teritoriul Greciei, mai cu seamă în lunile de vară, din cauza temperaturilor ridicate, a vântului și a lipsei precipitațiilor. În Insula Thassos nu a fost declarată stare de urgență, incendiile având loc în câteva sate de munte, sate locuite în marea lor majoritate de localnici și în câteva zone nelocuite. Ferry-boat-ul circulă normal, nu au fost suplimentate cursele, către și dinspre continent. Circulația pe insulă se desfășoară normal și situația este sub control. Niciun turist din cei care își desfășoară sejurul, în prezent, pe Insula Thassos, nu a solicitat întreruperea sejurului și returnarea sa în țară', a precizat Marius Pandel, CEO Christian Tour.

În prezent, Christian Tour are aproximativ 500 de turiști care își desfășoară vacanțele în Insula Thassos.

La rândul său, Teodor Călimescu, managerul general al agenției Europa Travel, spune că are 200 de turiști în acest moment aflați în vacanță pe insulă, dintre care 100 cu autocarul și 100 cu mașina proprie.

'Nu am avut probleme cu turiștii plecați prin agenția noastră. Au fost două familii care au făcut un atac de panică, dar în acest moment totul este bine, situația este calmă. Autoritățile elene sunt mobilizate, fac tot ceea ce este necesar pentru ca incendiile să nu pună în pericol siguranța vreunui cetățean, indiferent dacă este localnic sau turist. Mai mult, diseară, alte două autocare care vor transporta 100 de turiști vor pleca spre Grecia pentru o nouă perioadă de vacanță. Nu avem cereri de retragere', a spus Călimescu.

Acesta a precizat că nu poate spune ce se va întâmpla în continuare în Thassos ținând cont de specificul climei locale, dar este într-o stare de expectativă și are tot timpul un autocar pregătit pentru a aduce turiștii acasă în cazul în care astfel de incidente le vor afecta starea de siguranță.

Ministerul Afacerilor Externe (MAI) informează, pe site-ul instituției, cetățenii români care călătoresc în Republica Elenă că, urmare a incendiilor de vegetație, produse în insula Thassos, autoritățile au instituit stare de urgență, fiind evacuate câteva localități (Aliki, Prinos Kazaviti, Rachoni, Agios Panteleimonas) și mânăstiri (Arhanghelul Mihail și Sfântul Pantelimon), toate aflate în zona sudică a insulei. De asemenea, se are în vedere evacuarea localității Theologos, vechea capitală a insulei.

Focul a izbucnit sâmbătă, 10 septembrie 2016, în zona a patru localități diferite (Rachoni, Limenaria, Prinos, Aliki), din cauza unor trăsnete, apoi s-a extins în zonele sudice ale insulei, din cauza vântului care suflă intens, în direcția nord-sud.

Conform MAE, autoritățile locale au anunțat că circulația rutieră pe ruta de centură a insulei Thasos se desfășoară în condiții normale. Totodată, nu sunt dificultăți în ceea ce privește transportul cu ferry-boat-ul între Limenas-Thasos (nordul insulei) și portul Keramoti, aflat pe partea continentală a Greciei.

Ministerul de resort atenționează că nu există pericol imediat, însă situația se poate schimba de la un moment la altul, focul nefiind încă sub control, din cauza vântului puternic.

Sursa: Agerpress