Draghi: UE trebuie sa faca mai mult pentru a-i proteja pe cei care au de pierdut de pe urma integrarii

Data publicarii: 13-09-2016 | Economie

Presedintele BCE, Mario Draghi, a cerut Uniunii Europene sa faca mai mult pentru a proteja regiunile cele mai sarace si mai vulnerabile ale blocului comunitar, avertizand ca exista pericolul real al unui curent de opinie impotriva concurentei si a pietelor deschise, transmit Bloomberg si Financial Times.

Subliniind creșterea nemulțumirii publice față de UE, exprimată cel mai viguros în votul privind ieșirea Marii Britanii din UE (Brexit), șeful BCE a declarat că oficialii trebuie să acorde mai multă atenție aspectelor privind reîmpărțirea integrării europene și, în special, să se concentreze pe cei care au plătit cel mai ridicat preț.

Draghi a cerut Bruxelles-ului să rezolve aceste temeri — de la inegalitățile economice și insecuritatea locurilor de muncă la rigiditatea frontierelor — care au fost lansate în campaniile partidelor populiste anti-europene.

Nu cred că va exista un progres semnificativ în domeniul concurenței și a piețelor deschise dacă Europa nu ascultă solicitările celor care au fost lăsați în spate de o societate construită pe căutarea averii și a puterii, dacă Europa, pe lângă faptul că este un catalizator pentru integrare și un arbitru al reglementărilor sale, nu își moderează și efectele, a declarat președintele BCE.

"Obiectivul reducerii decalajului dintre cei mai bogați și cei mai săraci din societate este astăzi încredințat statelor naționale, dar în multe cazuri ele nu au reușit să-l îndeplinească complet. Deoarece Europa ar trebui să acționeze numai dacă guvernele naționale sunt incapabile să acționeze, răspunsul trebuie să vină în primul rând de la nivel național", a explicat Draghi.

Acesta a adăugat că este esențial ca liderii UE să adopte acțiuni comune în privința apărării și migrației, dacă vor să-și recâștige sprijinul cetățenilor UE.

Discursul a fost rostit după ce Mario Draghi a primit premiul "Făuritorii Europei", în memoria lui Alcide De Gasperi, prim-ministru al Italiei în perioada 1945 — 1953, unul dintre primii oameni politici care a avansat ideea unei comunități europene. Printre precedenții câștigători ai premiului s-au aflat cancelarul german Helmut Kohl, președintele ceh Vaclav Havel și președintele Comisiei Europene, Romano Prodi.

Sursa: Agerpress