Chiritoiu: Nu trebuie sa ne uitam numai la cat costa RCA, ci si la ce servicii primesc victimele accidentelor

Data publicarii: 14-09-2016 | Economie

Situatia pietei RCA din Romania este, in linii mari, buna, pe termen scurt fiind activata o clauza prin care preturile politelor pot fi inghetate in urmatoarele 6 luni, dar nu trebuie sa uitam ca este foarte important si ce servicii primesc victimele accidentelor, nu doar cat costa RCA, a declarat, miercuri, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul audierilor din Parlament ale conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Situația în care ne aflăm astăzi arată, în mod paradoxal, că în linii mari suntem pe drumul cel bun. Am văzut, în ultimul an, o intensificare a activității reglementatorului. Au existat companii care nu erau capabile să-și îndeplinească obligațiile și atunci sunt scoase de pe piață. Noi credem că proiectul de lege este unul bun. Nouă ne-a luat doi ani să analizăm piața RCA. Am avut o listă de 8 recomandări, iar în noul proiect de lege RCA au fost preluate cinci puncte. Lucrurile merg în direcția bună. Pe de altă parte, distorsiunea din piață dată de ieșirea a doi actori importanți, plus o nouă legislație, nu poate absorbi șocurile existente, atât de repede. Astfel, ne-am gândit la niște măsuri temporare ce urmează să fie aplicate', a spus Chirițoiu.

Potrivit oficialului, Consiliul Concurenței a activat o clauză specială prin care tarifele la RCA ar urma să fie înghețate pe următoarele șase luni.

"Am fost de acord cu activarea unei clauze prin care să se înghețe prețurile la RCA, timp de șase luni. Pe termen mediu, însă, nu trebuie să reglementăm excesiv prețurile. Soluția ca transportatorii și cetățenii români să beneficieze de prețuri RCA bune este ca piața să funcționeze de la sine. Ordonanța de Urgență este un prim pas înainte. Polițele RCA cresc în România, pentru că avem multe accidente față de restul Europei. Trebuie să ne asigurăm să aceste reparații și daune să nu coste foarte mult. Ne preocupă, în egală măsură, ca și victimele accidentelor să beneficieze de servicii de bună calitate. Trebuie să nu ne uităm numai la cât costă RCA, ci și la ce servicii primesc victimele accidentelor', a menționat președintele Consiliului Concurenței.

Un proiect de Ordonanță de Urgență care se află miercuri pe masa Guvernului prevede introducerea unui tarif de referință pentru polițele RCA care să fie înghețat pe o perioadă de șase luni.

Potrivit documentului postat la sfârșitul săptămânii trecute pe pagina de Internet a Ministerului Finanțelor, asigurarea RCA ar putea avea o limită minimă de despăgubire de 5 milioane euro pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.

În cursul dimineții de miercuri, transportatorii rutieri au discutat cu reprezentanții Guvernului și cu cei ai Concurenței Concurenței pe legea RCA, cea mai importantă solicitare a acestora fiind legată de prețul de referință la asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Miercuri după-amiază patronatele din Transporturi urmează să anunțe dacă renunță sau nu la protestul anunțat pentru joi la nivelul întregii țări.

Aceștia solicită, însă, demisia conducerii ASF.

Pe de altă parte, Senatul a adoptat, marți, propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.

Președintele Comisiei pentru buget, Viorel Arcaș, a declarat că nu exista până acum un cadru legislativ care să reglementeze contractul RCA iar principalele modificări vizează introducerea tarifului de referință și înființarea unei societăți cu capital de stat care să asigure piața concurențială. Sarcina stabilirii tarifului de referință pentru RCA revine ASF, iar toți asigurătorii sunt nevoiți să îl respecte.

Tariful de referință urmează să se calculeze pe baza daunei medii determinate trimestrial și comunicate public de către ASF, statistic, pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăților efective de daune achitate de către companiile de asigurări RCA din piață și raportate la frecvența statistică a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule.

De asemenea, pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asiguratorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor plătite în ultimii cinci ani pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat.

Sursa: Agerpress