Negritoiu: Situatia RCA de astazi este rezultatul conditiilor preliminare ale acquis-ului comunitar

Data publicarii: 14-09-2016 | Economie

Situatia politelor RCA de astazi este de fapt rezultatul conditiilor preliminare ale acquis-ului la care Romania a aderat odata cu intrarea in Uniunea Europeana, a declarat miercuri Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in cadrul Comisiilor reunite de buget-finante din Camera Deputatilor.

"Situația RCA de astăzi este de fapt rezultatul condițiilor preliminare ale acquis-ului la care România a aderat odată cu aderarea la UE. În 2007, România s-a angajat să liberalizeze piața RCA. În mod normal, România ar fi trebuit să aibă un plan de tranziție a liberalizării tarifelor RCA așa cum are în adoptarea monedei unice. Acest lucru nu s-a întâmplat. În 2010, polițele RCA se vindeau cu 50% sub costuri, în 2015 Astra vindea vindea polițe cu 68% sub costuri. Noi, ca autoritate învestită cu mandat de Parlament, trebuie să supraveghem funcționarea și stabilitatea pieței de asigurări în România", a spus Negrițoiu.

El a precizat că ASF a realizat o evaluare a stabilității financiare a societăților și a găsit în bilanțurile financiare ale asigurătorilor un deficit financiar de 2 miliarde de lei.

Comisiile reunite pentru buget-finanțe și transporturi din Camera Deputaților audiază miercuri conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pe tema polițelor RCA, potrivit unui anunț publicat pe site-ul instituției.

Pe de altă parte, un proiect de Ordonanță de Urgență care se află miercuri pe masa Guvernului prevede înghețarea tarifului de referință pentru polițele RCA pe o perioadă de șase luni.

Potrivit documentului postat la sfârșitul săptămânii trecute pe pagina de Internet a Ministerului Finanțelor, asigurarea RCA ar putea avea o limită minimă de despăgubire de 5 milioane euro pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.

În cursul dimineții de miercuri, transportatorii rutieri au discutat cu reprezentanții Guvernului și cu cei ai Concurenței Concurenței pe legea RCA, cea mai importantă solicitare a acestora fiind legată de prețul de referință la asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Miercuri după-amiază patronatele din Transporturi urmează să anunțe dacă renunță sau nu la protestul anunțat pentru joi la nivelul întregii țări.

Aceștia solicită, însă, demisia conducerii ASF.

Sursa: Agerpress