Daraban (CCIR): Trebuie sa recuperam pietele de export pierdute; industria mobilei, unul dintre cele mai afectate sectoare

Data publicarii: 14-09-2016 | Economie

Romania trebuie sa recupereze pietele de export pe care le-a avut candva, iar industria mobilei a fost probabil unul dintre sectoarele cele mai afectate de pierderea acestor piete traditionale, a declarat miercuri presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, la deschiderea celei de a 25-a editii a Targului international de mobila BIFE-SIM.

"Când mă uit la cum arată exportul României, către cine este orientat, observ că doar 15% din exporturile României sunt în afara UE și a țărilor din Europa non UE. Acest lucru trebuie să ne pună pe gânduri. Am călcat deja pedala acestei diplomații economice prin care sper că vom mișca lucrurile într-o direcție bună", a spus Mihai Daraban.

Acesta a subliniat că "participarea internațională este numeroasă la ediția din acest an, gradul de internaționalizare fiind de 13%, ceea ce demonstrează că piața românească de mobilă este în continuare atractivă atât din punct de vedere al exporturilor, cât și al interesului crescut pentru importuri".

La BIFE-SIM 2016 expun, pe o suprafață de 30.000 de metri pătrați, companii din Polonia, Turcia, Bulgaria, Italia, Ungaria, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Germania și Serbia.

"Faptul că suntem la cea de a 25-a ediție a BIFE-SIM constituie garanția că industria de mobilă din România este un sector important al economiei. Avem peste 4.000 de producători de mobilă în România cu peste 67.000 de salariați, dar și o balanță pozitivă a exportului anul trecut, de 1,5 miliarde de euro. Industria prelucrătoare din România a fost întotdeauna o prioritate a Ministerului Economiei, cu accent pe industriile cu tradiție așa cum este cea a mobilei. Colaborăm foarte bine cu Asociația Producătorilor de Mobilă din România", a spus Călin Istrățoiu, director în cadrul Ministerului Economiei.

Târgul este organizat de Romexpo, Asociația Producătorilor de Mobilă din România și Camera de Comerț și Industrie a României și sunt așteptați la ediția de anul acesta peste 22.000 de vizitatori, specialiști și public larg.

BIFE-SIM poate fi vizitat, la Romexpo, de miercuri până sâmbătă între orele 10:00 și 18:00, iar duminică 10:00 și 16:00. Prețul unui bilet este de 10 lei, iar copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilități și persoanele instituționalizate beneficiază de intrare gratuită.

Sursa: Agerpress