Aurica Sereny: Romania a ajuns din exportator de busteni, importator; avem importuri de 52 milioane euro in 2016

Data publicarii: 14-09-2016 | Economie

Romania a ajuns din exportator de busteni, importator, in conditiile in care, in primele cinci luni din 2016, valoarea importurilor de busteni a fost de 52 milioane de euro, iar cea a exporturilor de 5,8 milioane de euro, a declarat pentru AGERPRES Aurica Sereny, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), la deschiderea celei de-a 25-a editii a targului international de mobila BIFE-SIM.

"Este foarte bine că avem o creștere a importurilor la material lemnos și scade exportul. În afara exportului de mobilă care a crescut cu peste 10%, importul de material lemnos, de bușteni și cherestea, a scăzut foarte mult în primele cinci luni ale anului 2016. În România, avem posibilități de prelucrare. Pentru că a fost lipsă de lemn, pentru că s-a exploatat mult mai puțin în această perioadă, firmele au fost nevoite să apeleze la importuri. Inclusiv importul de cherestea a crescut în această perioadă. Cu toate acestea, exportul de cherestea al României este mai mare decât importul", a precizat Aurica Sereny.

Aceasta a precizat că în România există firme care au capacități mari pentru export de cherestea.

"Suntem unul dintre sectoarele profitabile ale României. Exporturile au ajuns la peste 2 miliarde de euro, importurile la 500 de milioane de euro. Soldul favorabil import — export este de peste 1,5 miliarde de euro în 2015. Iar la nivelul întregului sector al industriei mobilei, anul trecut s-a înregistrat un export cu 8,4% mai mare, creșterea însumând 159 milioane de euro", a spus Aurica Sereny.

În topul țărilor în care firmele din România exportă mobilă, pe primul loc este Germania, urmată de Franța, Italia, Austria, Spania, Marea Britanie. În ceea ce privește importurile de mobilă din China, președintele APMR consideră că este îmbucurător că acestea nu au mai crescut în ultima perioadă.

"În ultima perioadă au crescut importurile din Polonia de unde vine mobilier ieftin și se adresează în general populației cu venituri mici. Firmele românești, pentru a obține un venit cât mai mare se adresează în general persoanelor cu venituri medii sau peste medii. Importăm destul de mult mobilier din Polonia, din Turcia, dar dacă luăm prețul per tonă la exportul și importul de mobilă, acesta este favorabil României. Majoritatea mobilierului care se importă este din plăci", a mai spus Aurica Sereny.

Peste 300 de firme își vor prezenta produsele la târgul internațional de mobilă BIFE-SIM 2016 care se va desfășura în perioada 14 — 18 septembrie la Complexul expozițional Romexpo.

BIFE-SIM poate fi vizitat de miercuri până sâmbătă între orele 10:00 și 18:00, iar duminică 10:00 și 16:00. Prețul unui bilet este de 10 lei, iar copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilități și persoanele instituționalizate beneficiază de intrare gratuită.

Sursa: Agerpress