Presedintele Consiliului Concurentei: Pericolul cu tariful de referinta pentru RCA este ca piata va converge catre pretul maximal

Data publicarii: 14-09-2016 | Economie

Piata asigurarilor trebuie sa ramana functionala, iar pericolul atunci cand stabilesti un pret maximal este ca piata va converge catre acesta, a declarat, miercuri, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, la audierile din Parlament ale conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Suntem dedicați să rezolvăm problemele apărute. Încercăm să facem în așa fel încât piața de asigurări să rămână funcțională. Nu am activat mai devreme articolul 4, pentru că nu este o idee cu care să te joci. Guvernul propune, iar noi aprobăm. Pericolul este că dacă dai un preț maximal, toată piața va converge către acesta. Nu vrem să apelăm la metodele acestea, așa cu ușurință. Pe termen mediu, s-ar putea ca prețul să rămână mare și toată lumea să sufere. Una dintre propunerile noastre va fi în legislația secundară, și se referă la comportamentul șoferilor', a spus Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței a subliniat, la începutul audierilor din Parlament, că instituția pe care o conduce a activat o clauză specială (articolul 4, n.r.) prin care tarifele la RCA ar urma să fie înghețate pe următoarele șase luni.

"Am fost de acord cu activarea unei clauze prin care să se înghețe prețurile la RCA, timp de șase luni. Pe termen mediu, însă, nu trebuie să reglementăm excesiv prețurile. Soluția ca transportatorii și cetățenii români să beneficieze de prețuri RCA bune este ca piața să funcționeze de la sine. Ordonanța de Urgență este un prim pas înainte. Polițele RCA cresc în România, pentru că avem multe accidente față de restul Europei. Trebuie să ne asigurăm să aceste reparații și daune să nu coste foarte mult. Ne preocupă, în egală măsură, ca și victimele accidentelor să beneficieze de servicii de bună calitate. Trebuie să nu ne uităm numai la cât costă RCA, ci și la ce servicii primesc victimele accidentelor", a menționat Bogdan Chirițoiu.

Un proiect de Ordonanță de Urgență care se află, miercuri, pe masa Guvernului prevede introducerea unui tarif de referință pentru polițele RCA care să fie înghețat pe o perioadă de șase luni.

În cursul dimineții de miercuri, transportatorii rutieri au discutat cu reprezentanții Guvernului și cu cei ai Concurenței Concurenței pe legea RCA, cea mai importantă solicitare a acestora fiind legată de prețul de referință la asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Miercuri după-amiază patronatele din Transporturi urmează să anunțe dacă renunță sau nu la protestul anunțat pentru joi la nivelul întregii țări.

Pe de altă parte, Senatul a adoptat, marți, propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.

Președintele Comisiei pentru buget, Viorel Arcaș, a declarat că nu există până acum un cadru legislativ care să reglementeze contractul RCA iar principalele modificări vizează introducerea tarifului de referință și înființarea unei societăți cu capital de stat care să asigure piața concurențială. Sarcina stabilirii tarifului de referință pentru RCA revine ASF, iar toți asigurătorii sunt nevoiți să îl respecte.

Tariful de referință urmează să se calculeze pe baza daunei medii determinate trimestrial și comunicate public de către ASF, statistic, pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăților efective de daune achitate de către companiile de asigurări RCA din piață și raportate la frecvența statistică a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule.

De asemenea, pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asiguratorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor plătite în ultimii cinci ani pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat.

Sursa: Agerpress